Chlebek na zakwasie z oliwkami
Chlebek z oliwkami, choć nie jestem smakoszem oliwek ten chlebek jednak mnie zachwycił i chyba przekonał do ich smaku :-) Ostatnio coraz częściej piekę domowe pieczywo co cieszy mnie coraz bardziej - uwielbiam zapach który wywodzi się podczas pieczenia nie mówiąc już o smaku i chrupiącej skórce ... polecam
oryginał zaczyn- 30 g aktywnego zakwasu
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g wody
Wszystkie składniki połączyć i odstawić na ok 12-16 godzin
ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 360 g letniej wody
- 630 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 200 g oliwek
Oliwki odcedzić z wody i odstawić.
Zaczyn rozmieszać z wodą,dodać mąkę,drożdże sol i mąki -ciasto wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie dodać oliwki i jeszcze raz lekko przerobić ciasto. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować i składać raz w połowie rośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i zostawić do wyrośnięcia - można przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Piec w temp. 240 C ok 15 minut a następnie zmniejszyć do temp 200 C i piec jeszcze ok 20 minut.
Upieczone chlebki wyjąć ostrożnie z piekarnika i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Smacznego