Chlebek na zakwasie z oliwkami

Chlebek na zakwasie z oliwkami

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek z oliwkami, choć nie jestem smakoszem oliwek ten chlebek jednak mnie zachwycił i chyba przekonał do ich smaku :-) Ostatnio coraz częściej piekę domowe pieczywo co cieszy mnie coraz bardziej - uwielbiam zapach który wywodzi się podczas pieczenia nie mówiąc już o smaku i chrupiącej skórce ... polecam

oryginał zaczyn 
  • 30 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki pszennej chlebowej 
  • 180 g wody 

Wszystkie składniki połączyć i odstawić na ok 12-16 godzin 

ciasto właściwe 

  • cały zaczyn 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 360 g letniej wody
  • 630 g mąki pszennej chlebowej 
  • 90 g mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek

Oliwki odcedzić z wody i odstawić. 

Zaczyn rozmieszać z wodą,dodać mąkę,drożdże sol i mąki -ciasto wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie dodać oliwki i jeszcze raz lekko przerobić ciasto. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować i składać raz w połowie rośnięcia.  

Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i zostawić do wyrośnięcia - można przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Piec w temp. 240 C ok 15 minut a następnie zmniejszyć do temp 200 C i piec jeszcze ok 20 minut.

Upieczone chlebki wyjąć ostrożnie z piekarnika i pozostawić na kratce do wystudzenia.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek na zakwasie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów