Chlebek bananowy z orzechami
Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Słodki chlebek bananowy.
Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wierzch chlebka zawsze posypuję
posiekaną czekoladą. Po upieczeniu nie trzeba już cukru pudru, ani żadnej polewy.
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka 230 ml.)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście orzechów włoskich łuskanych
Dodatkowo:
50 g. czekolady mlecznej
Wykonanie:
Orzechy pokroić nożem na mniejsze kawałki.
Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski.
Dodać jajka i olej. Wszystko zblendować na gładką masę.
Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Chwilę zmiksować i dodać orzechy. Ponownie zmiksować
do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.