Chlebek bananowy i prośba o wypełnienie ankiety :)

Na początku tego posta chciałam napisać o prośbie, jaką mam do odwiedzających tego bloga. Niedawno zaczęłam prowadzić badania do mojej pracy magisterskiej, dotyczącej spożycia ryb i przetworów rybnych przez Polaków. Dlatego chciałam prosić o wypełnienie ankiety niezbędnej do moich badań. Ankieta jest krótka i nieskomplikowana. Każdy wypełniony kwestionariusz jest dla mnie cenny :) Z góry bardzo dziękuję :)

***

A teraz punkt drugi programu, czyli niespodziewanie wyrośnięte ciasto bananowe.
Są ciasta, które z natury swojej powinny być lekkie i puszyste, a czasami, zupełnie nie wiedzieć czemu, robi się w nich paskudny zakalec. Są też ciasta, które powinny być ciężkie i gnieciuchowate, jak chociażby słynne brownie. Albo taki chlebek bananowy, na który przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz. Na zdjęciu wyglądał tak niepozornie, a jednak autorka zapewniała o jego wspaniałym smaku. Jakie było moje zdziwienie, gdy ciasto w piekarniku zaczęło rosnąć tak, że ledwo zmieściło się w foremce... Wyrosło dwa razy bardziej niż to na zdjęciu w książce – zupełnie się tego nie spodziewałam ;) Jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłam, było zastąpienie zwykłego mleka zsiadłym – bo miałam akurat resztkę w lodówce i nie chciałam wyrzucać. Czy to właśnie kwestia tego mleka, że ciasto tak urosło? Tego nie wiem, ale jedno jest pewne: ciasto zniknęło w okamgnieniu ;)

Zdjęcie - Chlebek bananowy i prośba o wypełnienie ankiety :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBEK BANANOWY
160g roztopionego masła,
½ szklanki cukru,
2 jajka,
2 dojrzałe banany,
2 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
100g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
125 ml mleka (ja użyłam zsiadłego mleka, ale może być też kefir)

Roztopione i przestudzone masło zmiksować z cukrem, jajkami i rozgniecionymi bananami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą oraz orzechy i wymieszać łyżką. Na koniec wlać mleko i jeszcze raz wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej foremki (u mnie foremka długości 40 cm z zaokrąglonym dnem) i wyrównać powierzchnię. Piec w 190 stopniach przez 1 godzinę.

Przepisy z tych kategorii

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe lody owocowe
1

Domowe lody owocowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagody z mrożonymi bananami
1

Jagody z mrożonymi bananami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zdrowe batony – 4-składnikowe
1

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust