Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chlebek (czy może ciasto?) to w zasadzie same bakalie! To właśnie suszone owoce (namoczone wcześniej w aromatycznej herbacie) nadają mu słodycz i smak, a także zapewniają długą świeżość.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do namoczenia bakalii wykorzystałam herbatę „masala chai” o lekkich nutach kardamonu i goździków, a do samego ciasta dodałam ekstra szczyptę arabskiej przyprawy „7 smaków”, zastąpić ją jednak możecie cynamonem lub w ogóle pominąć te korzenne nuty.  Następnym razem kusi mnie dodanie skórki otartej z pomarańczy i namoczenie bakalii w jej soku. Jednak i bez tych dodatków chlebek będzie pyszny i słodki!

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje użytych bakalii mogą być w zasadzie dowolne, ważne, by odmierzyć ich 2 i 1/2 szklanki- mieszanki rodzynków, pokrojonych moreli, daktyli czy fig.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie chlebek bakaliowy  w klasycznej foremce – korytku o wymiarach ok. 25 x 10 cm.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakalie - 2 i 1/2 szklanki, mieszanka rodzynków, moreli, fig, daktyli ...
  • herbata - 1 szklanka mocnego naparu, może być aromatyzowana np. cynamonem
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • mleko - ok. 1/4 szklanki
  • przyprawy - opcjonalnie - duża szczypta cynamonu lub mieszanki
Przygotowanie:

Bakalie pokrój w małe kawałki wielkości mniej więcej rodzynki.

Zaparz szklankę mocnej herbaty. Zalej nią bakalie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, by owoce wchłonęły płyn i stały się miękkie.

Do nasączonych owoców dodaj jajko, wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche (konsystencja zależy od tego, ile płynu wypiją owoce), dolej nieco mleka, 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

Ciasto przełóż do foremki „korytka” wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 55 minut, przed podaniem dokładnie ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką
1

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową

Kruche ciasto z agrestem i pia…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zdrowa szarlotka z porzeczkami oraz amarantusem i orzechami

Zdrowa szarlotka z porzeczkami…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

Tropikalna pavlova z egzotyczn…

food² food²
Food Square

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekol…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Morele maślano-cynamonowe

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekol…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Placki z cukinii i marchewki z sosem jogurtowo-ziołowym

Placki z cukinii i marchewki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią
1

Meksykańskie ciasto czekoladow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb