Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu)

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chlebek (czy może ciasto?) to w zasadzie same bakalie! To właśnie suszone owoce (namoczone wcześniej w aromatycznej herbacie) nadają mu słodycz i smak, a także zapewniają długą świeżość.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do namoczenia bakalii wykorzystałam herbatę „masala chai” o lekkich nutach kardamonu i goździków, a do samego ciasta dodałam ekstra szczyptę arabskiej przyprawy „7 smaków”, zastąpić ją jednak możecie cynamonem lub w ogóle pominąć te korzenne nuty.  Następnym razem kusi mnie dodanie skórki otartej z pomarańczy i namoczenie bakalii w jej soku. Jednak i bez tych dodatków chlebek będzie pyszny i słodki!

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje użytych bakalii mogą być w zasadzie dowolne, ważne, by odmierzyć ich 2 i 1/2 szklanki- mieszanki rodzynków, pokrojonych moreli, daktyli czy fig.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie chlebek bakaliowy  w klasycznej foremce – korytku o wymiarach ok. 25 x 10 cm.

Zdjęcie - Chlebek bakaliowy (bez tłuszczu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakalie - 2 i 1/2 szklanki, mieszanka rodzynków, moreli, fig, daktyli ...
  • herbata - 1 szklanka mocnego naparu, może być aromatyzowana np. cynamonem
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • mleko - ok. 1/4 szklanki
  • przyprawy - opcjonalnie - duża szczypta cynamonu lub mieszanki
Przygotowanie:

Bakalie pokrój w małe kawałki wielkości mniej więcej rodzynki.

Zaparz szklankę mocnej herbaty. Zalej nią bakalie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, by owoce wchłonęły płyn i stały się miękkie.

Do nasączonych owoców dodaj jajko, wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt suche (konsystencja zależy od tego, ile płynu wypiją owoce), dolej nieco mleka, 1/4 szklanki powinna wystarczyć.

Ciasto przełóż do foremki „korytka” wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 55 minut, przed podaniem dokładnie ostudź.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy