Chlebek arabski (pita, flat bread)
A było to tak: goście w drodze na wieczorne spotkanie, w menu meze: hummus, tabbouleh, falafele, muhammara i inne pachnące egzotyką pyszności. Brakowało do szczęścia tylko chlebków, a w zasadzie placków, żeby zestaw kolacyjny był pełen.
Zwykle piekłam pity drożdżowe, tym razem wypróbowałam przepis (znaleziony chyba w The NewYorker) na „flat bread”- miękkie placki, idealne do zwijania w nie kawałków grillowanego mięsa, warzyw czy falafeli. Na letnim BBQ będzie jak znalazł! I właśnie ta ich miękkość to coś, co je wyróżnia- placki nie stają się twarde, można je odgrzewać (proponuję moment w piekarniku lub suchą, rozgrzaną patelnię), a one ciągle pozostają idealnie elastyczne.
Ich skład jest bardzo prosty: mąka, mleko, masło i sól. Żadnych jajek, drożdży czy … długiego wyrabiania. No, ideał!
Z podanych proporcji „usmażycie” ok. 8 placków o średnicy ok.25 cm.
A placki na gorącej patelni tak pięknie „bąblują! :)
Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- mleko - 3/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 50 g
W rondelku podgrzej masło z mlekiem, aż masło się rozpuści.
Mąkę połącz z solą oraz mleko z masłem (ciepłe) i zagnieć (wystarczą 2 minuty), aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię o średnicy ok. 25- 30 cm. Ma być naprawdę ciepła.
Ciasto podziel na 8 części, każdą rozwałkuj na kształt okrągłego placka o grubości ok. 1-2 mm.
Na gorącą (suchą) patelnię nakładaj kolejno placki. Po ok. 1 minucie na cieście zaczną pojawiać się bąble. Gdy zarumienią się od spodu, przewróć placki na drugą stronę i smaż kolejnych 15-30 sekund.
Podawaj ciepłe, na zimno lub ponownie odgrzane :)