Chleb żytnio - pszenny z kminkiem
Żytnio-pszenny z ziarenkami kminku zaskoczył mnie swoim smakiem. Podczas pieczenia super pachnie, jest bardzo smaczny i idealny na kanapki. Najbardziej smakował mi z masłem, miodem oraz z białym serem, polecam, przepis znalazłam na stronie www.goscinneprogi.pl.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 0,7 litra ciepłej wody
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka kminku
Po godzinie dodać mąkę żytnią, sól, olej, kminek, wszystko zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić i uformować bochenki (ja użyłam 2 foremek "keksówek"). Zostawić do wyrośnięcia około 50 minut. Piec 35-40 minut w temperaturze 220 stopni C. 5 minut przed wyjęciem chleba wierzch posmarować wodą. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł (patyczek musi być suchy). Jeśli jest taka potrzeba włożyć chlebki jeszcze na 10-15 minut do pieca.
Smacznego!