Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis!

Chleb upiekłam na zakwasie żytnim, chociaż w takich samych proporcjach mógłby to być zakwas pszenny lun orkiszowy.

Na interesujący miąższ chleba wpłynął dodatek  w postaci płatków orkiszowych. Myślę, że można je również śmiało zastąpić owsianymi

Zdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g płatków orkiszowych + 2 łyżki do posypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, płatki orkiszowe i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręką lub drewnianą łyżką jedynie do połączenia składników.
  2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami orkiszowymi. Wierzch wyrównujemy łyżką. Keksówkę przykrywamy ściereczką na 4,5 godziny.
  3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów