Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia


To już trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber, piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam!

Wyboru dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. A przepis pochodzi stąd – klik!



Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb żytni z ziarnami - podaję za Amber

Uwagi Jacka !

To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta i charakter chleba, a potem płacz, że chleb nie wyszedł.
Uważam, że najpierw trzymamy się ściśle przepisu a dopiero potem jest czas na własne eksperymenty.

Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000.
Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm.


Zaczyn (18-24 godziny 35 st C - > 23st.C)

30 g zakwas żytni 100%
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.

Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.


Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)

25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek

Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.


Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30st.C)

zaczyn (cały)
ziarna
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda
5 g drożdże
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba

Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.

Pieczenie : 10 minut 250 st.C z parą, 45 minut 200 st. C, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb