Chleb żytni z ziarnami


Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I kolejna odsłona naszej Wirtualnej Piekarni. Choć z czasem w ten weekend było u mnie kiepsko to nie żałuję, że się sprężyłam. Chleb wyszedł przepyszny. Wyboru na marzec dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. A przepis pochodzi stąd – klik!
Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000.
Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm. Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)

  • 30 g zakwas żytni 100%
  • 3 g sól
  • 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
  • 155 g woda

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba. Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)

  • 25 g słonecznik
  • 25 g sezam
  • 25 g siemię lniane
  • 150 g woda wrzątek

Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)

  • zaczyn (cały)
  • ziarna
  • 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
  • 50 g mąka jasna pszenna
  • 40 g woda
  • 5 g drożdże
  • 24 g melasa
  • 5 g sól


+ ziarna do posypania foremki i chleba
Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut 250oC z parą, 45 minut 200oC, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Z moich uwag tylko taka, że więcej wody musiałam dodać, bo ciasto było bardzo suche. Ale to pewnie dlatego, że mąka mące nie równa.

Zdjęcie - Chleb żytni z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A tu chleby u reszty uczestników akcji, zapraszam:

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia