Chleb żytni z ziarnami
I kolejna odsłona naszej Wirtualnej Piekarni. Choć z czasem w ten weekend było u mnie kiepsko to nie żałuję, że się sprężyłam. Chleb wyszedł przepyszny. Wyboru na marzec dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. A przepis pochodzi stąd – klik!
Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000.
Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm. Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)
- 30 g zakwas żytni 100%
- 3 g sól
- 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
- 155 g woda
Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba. Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)
- 25 g słonecznik
- 25 g sezam
- 25 g siemię lniane
- 150 g woda wrzątek
Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)
- zaczyn (cały)
- ziarna
- 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
- 50 g mąka jasna pszenna
- 40 g woda
- 5 g drożdże
- 24 g melasa
- 5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba
Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut 250oC z parą, 45 minut 200oC, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Z moich uwag tylko taka, że więcej wody musiałam dodać, bo ciasto było bardzo suche. Ale to pewnie dlatego, że mąka mące nie równa.
A tu chleby u reszty uczestników akcji, zapraszam: