Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie

Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś czas temu, gdy byłam przeziębiona, zaczęłam eksperymentować z pieczonym czosnkiem. Nie każdy o tym wie, że ząbki czosnku już po kilkunastu minutach w piekarniku zmieniają się nie do poznania!

Staje się o wiele subtelniejszy w smaku, nabiera lekko słodkawego posmaku. Oprócz tego miąższ ząbków, z jędrnego zmienia się w aksamitny, rozpadający się. Łatwo zrobić z niego pastę, nawet jedynie przy pomocy noża.

Z pieczonym czosnkiem robiłam już kremową zupę z ciecierzycą, kalafiorowe kopytka, pesto pietruszkowe, a tym razem postanowiłam go przemycić do wypieku. I to był znakomity pomysł, bo czosnek świetnie się skomponował ze smakiem żytniego chleba na zakwasie.

Zdjęcie - Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb żytni z pieczonym czosnkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 50 minut Całkowity czas: 5 godziny 50 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki żytniej razowej
  • 250-300 ml letniej wody
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • płatki żytnie + łyżeczka oliwy

Instrukcja
  1. ząbki czosnku owijamy w folię aluminiową, polewamy je odrobiną oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-15 minut w 200 stopniach.
  2. Po tym czasie, upieczony czosnek drobno siekamy.
  3. Do misy wsypujemy mąkę żytnią. Dodajemy aktywny zakwas, miód oraz sól. Wrzucamy posiekany czosnek.
  4. Stopniowo wlewamy letnią wodę i drewnianą łyżką mieszamy ze sobą składniki. Po krótkiej chwili, gdy składniki się połączą, przekładamy je do formy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy płatkami żytnimi (lub owsianymi). Do środka przekładamy ciasto. Wierzch przyszłego chleba wyrównujemy zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.
  5. Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Chleb pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni.
  6. Upieczony chleb będzie rumiany z wierzchu. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów