Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do czołówki najzdrowszych chlebów zdecydowanie należą żytnie 100%, pieczone na zakwasie. Są one o wiele cięższe od chociażby pszennych zakwasowych, nie wspominając już o drożdżowych. Dodatkowo posiadają charakterystyczny, lekko kwaśny posmak, który nie każdemu niestety odpowiada. Dlatego o wiele więcej osób, z chęcią sięga po puszyste lub nadmuchane niczym wata pszenne wypieki. Szkoda, bo chleb żytni oprócz właściwości zdrowotnych, ma w sobie wiele godnego zainteresowania smaku, który łatwo wydobyć, kosztując go z różnymi dodatkami.

Dziś, postanowiłam ten lekko kwaśny smak 100% chleba żytniego, przełamać delikatną słodyczą zimowego jabłka. W efekcie wyszedł fantastyczny chleb, który warto powtórzyć w swojej kuchni.

Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wielokrotnego zagniatania, przekładania, formowania ciasta. Ciasto samo rośnie w formie, w ciszy, ulubionym cieple i spokoju.

Zdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 5 godziny 45 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • łyżka cukru
  • jabłko
  • 200 ml wody + kilka łyżek
  • łyżka tłuszczu + bułka tarta do obsypania formy

Instrukcja
  1. Jabłko myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka i dodajemy kilka łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Gdy jabłko zmięknie, miksujemy je blenderem na gładką masę.
  2. W czajniku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Do miski wsypujemy mąki. Dodajemy aktywny zakwas (dokarmiony 10 h wcześniej), cukier oraz sól.
  4. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z musem jabłkowym i wyrabiamy chwilę ciasto.
  5. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą (lub otrębami żytnimi). Do środka przekładamy ciasto na chleb. Wilgotną od wody dłonią, wygładzamy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu (zimą obok kaloryfera) i zostawiamy na 4-5 h do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty bochenek chleba pieczemy w formie, w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni. Po 45-50 minutach chleb powinien być upieczony. Przed krojeniem studzimy na kratce (inaczej będzie mokry i może się wydawać „zakalcowaty”).

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim

Chleb z gruszkami i musli na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rustykalny chleb z gruszką

Rustykalny chleb z gruszką

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem

Bułki z pieczonymi jabłkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb