Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do czołówki najzdrowszych chlebów zdecydowanie należą żytnie 100%, pieczone na zakwasie. Są one o wiele cięższe od chociażby pszennych zakwasowych, nie wspominając już o drożdżowych. Dodatkowo posiadają charakterystyczny, lekko kwaśny posmak, który nie każdemu niestety odpowiada. Dlatego o wiele więcej osób, z chęcią sięga po puszyste lub nadmuchane niczym wata pszenne wypieki. Szkoda, bo chleb żytni oprócz właściwości zdrowotnych, ma w sobie wiele godnego zainteresowania smaku, który łatwo wydobyć, kosztując go z różnymi dodatkami.

Dziś, postanowiłam ten lekko kwaśny smak 100% chleba żytniego, przełamać delikatną słodyczą zimowego jabłka. W efekcie wyszedł fantastyczny chleb, który warto powtórzyć w swojej kuchni.

Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wielokrotnego zagniatania, przekładania, formowania ciasta. Ciasto samo rośnie w formie, w ciszy, ulubionym cieple i spokoju.

Zdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb żytni z jabłkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 5 godziny 45 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • łyżka cukru
  • jabłko
  • 200 ml wody + kilka łyżek
  • łyżka tłuszczu + bułka tarta do obsypania formy

Instrukcja
  1. Jabłko myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka i dodajemy kilka łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Gdy jabłko zmięknie, miksujemy je blenderem na gładką masę.
  2. W czajniku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Do miski wsypujemy mąki. Dodajemy aktywny zakwas (dokarmiony 10 h wcześniej), cukier oraz sól.
  4. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z musem jabłkowym i wyrabiamy chwilę ciasto.
  5. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą (lub otrębami żytnimi). Do środka przekładamy ciasto na chleb. Wilgotną od wody dłonią, wygładzamy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu (zimą obok kaloryfera) i zostawiamy na 4-5 h do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty bochenek chleba pieczemy w formie, w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni. Po 45-50 minutach chleb powinien być upieczony. Przed krojeniem studzimy na kratce (inaczej będzie mokry i może się wydawać „zakalcowaty”).

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim

Chleb z gruszkami i musli na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rustykalny chleb z gruszką

Rustykalny chleb z gruszką

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem

Bułki z pieczonymi jabłkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia