Chleb żytni na zakwasie
Pierwszy raz udało mi się zrobić chleb na zakwasie z wyraźnie wyczuwalnym lekko kwaskowatym posmakiem. Przyznam, że bardzo dobrze taki chlebek pasuje do słodkich dodatków, szczególnie do miodu. Chleb utrzymał świeżość około 3 dni następnie zrobiłam z niego tosty i w tej wersji sprawdził się równie rewelacyjnie. Bardzo polecam.
Ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: 15minut plus noc i dzień na wyrastanie
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej
- 3 łyżki zakwasu pszennego
- 4 łyżki otrąb żytnich
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 265g wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieściłam w misce i wyrobiłam lepkie i gęste ciasto za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego. Trwało to ok. 8min. W razie gdyby ciasto wydawało się zbyt rzadkie, lejące można podsypać je mąką.
2. Następnie ciasto przełożyłam do foremki silikonowej można to zrobić również do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Obsypałam jego wierz mąką aby nie przylepił się do szmatki.
5. Po południu następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 220st i pieczemy chleb 35min.
6. Gorący wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy na kratce.
Smacznego!