Chleb żytni na zakwasie

Wykorzystałam długi weekend na samodzielne przygotowanie zakwasu:1 dzień - w dużym słoju wymieszałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Przykryłam słój folią spożywczą, w której zrobiłam kilka dziurek i postawiłam w ciepłym miejscu.2 dzień - po 24 h dodałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody, wymieszałam, przykryłam słoik.3 dzień - po 24h dodałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody.
4 dzień - po 24h powinnam dodać 100g mąki żytniej 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody, ale moim zdaniem zakwas za mało miał pęcherzyków powietrza i wody dodałam więcej, do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. I wtedy ruszył. Być może w przypadku mojej mąki od razu powinnam dawać ciut więcej wody niż w przepisie, bo zakwas od pierwszych 24 h powinien już lekko bąbelkować, no mieć wyraźne pęcherzyki powietrza. Ważny też jest zapach, zakwas pachnie jak kwaśne jabłka. 
5 dzień - tym razem po 12 h możesz już zacząć z tego zakwasu piec chleb. 
Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy chleb na własnym żytnim zakwasie
350 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej 2000
600 g mąki żytniej typ 720
ok. 650 ml wody przegotowanej, letniej
2-3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy (zostanie nam sporo zakwasu, chowamy go w słoiku do lodówki, potem będziemy go karmili i wykorzystywali do następnych chlebków) aby się połączyły. Nie wyrabiamy, bo mąka żytnia tego nie lubi. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin, aż wyrośnie. Gdy ciasto wyrosło i po odsunięciu je palcem widzimy, że ma gąbczastą strukturę to przekładamy je do dwóch wysmarowanych masłem lub olejem 20 cm keksówek, choć ja wykorzystałam jedną 30 cm. Zwilżamy dłoń i dociskamy, wyrównujemy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wrzącą wodą, albo spryskiwaczem spryskujemy wnętrze piekarnika przed włożeniem formy z ciastem i tę operację spryskiwania powtarzamy przy uchylonym piekarniku już po włożeniu foremki. Chleb pieczemy przez ok. 40-50 minut. Gdy brzegi ciasta odchodzą od brzegów, chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce, aby przestygł. 

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb