Chleb żytni na semolinie (na zakwasie)
Dzisiaj celebruję wielki dzień! Po wielu latach trudów udało mi się wreszcie uzyskać wyższe wykształcenie! Wybaczcie mi więc moją nadmierną ekscytację.
W ten dzień celebruję również chlebem. Rzadko bowiem wykorzystuję włoską mąkę typu semolina do wypieków chlebowych. Zwykle służy mi przy produkcji domowego makaronu, lub pizzy. To ona sprawia, że makaron jest elastyczny i „świecący”
Dzięki użyciu wspomnianej mąki chleb jest zbity, więc polecam go miłośnikom takich bochenków. Mi bardzo smakuje.
Chleb żytni na semolinie (na zakwasie)
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 12 godziny
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas: 12 godziny 35 minut
Porcje: 1
Składniki
- Zaczyn:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 200 g semoliny
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g maki żytniej typ 720
- 30 g syropu klonowego
- 15 g amarantusa
- 2 łyżeczki soli
- ciepła woda
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na noc w misce przykrytej folią aluminiową (co najmniej 8 godzin)
- Po upływie czasy wyrastania zaczynu dodaj do niego resztę składników, oprócz wody.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę, małymi porcjami. Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie elastyczną, przypominającą ciepłą plastelinę konsystencję.
- Prostokątną formę o długości 15 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp wewnątrz otrębami. Umieść w niej ciasto i uklep je w środku.
- Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
- Przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 35 minut.
- Wyjmij bochenek i wystudź na kratkach piekarnika.