Chleb ziemniaczany z makiem

W poniedziałek dotarła do mnie paczka z książką "Przepyszne ziemniaki" , która była prezentem za udział w Ziemniaczanym Tygodniu . To bardzo miła niespodzianka , nie spodziewałam się , że tak szybko do mnie trafi. Oczywiście od razu zabrałam się za oglądanie i planowanie , co w pierwszej kolejności zostanie przeze mnie wypróbowane . Spodobał mi się przepis na ziemniaczany chleb - i to on poszedł na pierwszy ogień .

Niezły wyszedł ten chlebek - trochę słodkawy w smaku , dość wilgotny , z chrupiącą skórką - wszystkim bardzo smakował :)

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 60 ml ciepłej wody ( 40-50 C )
  • 3 łyżki cukru
  • 7 suszonych drożdży ( 1 saszetka )
  • 240 ml mleka + 2 łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 600 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki maku
  • olej do wysmarowania formy

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości . Odlać wodę , odparować , obrać i dokładnie rozgnieść widelcem . Odstawić .

Do miseczki wlać wodę , wsypać do niej łyżkę cukru i drożdże . Odstawić na 5 minut , potem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .

Mleko wlać do garnka , dodać ziemniaki , masło , resztę cukru oraz sól , podgrzać , aż masło się rozpuści . Zawartość garnka przełożyć do miski i wymieszać . Dodać wyrośnięte drożdże i 450 g mąki . Zarobić ciasto . Resztą mąki oprószyć blat kuchenny , wyrabiać na nim ciasto przez około 10 minut , aż zrobi się elastyczne . Gdyby za bardzo się kleiło , dodać w czasie wyrabiania trochę mąki .

Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/4 godziny . Powinno w tym czasie podwoić objętość . Wyrośnięte ciasto wyrobić na blacie , następnie uformować bochenek i włożyć do nasmarowanej olejem formy . Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut .

Piekarnik nagrzać do 190 C . Jajko roztrzepać z odrobiną mleka . Posmarować bochenek za pomocą pędzelka kuchennego , a potem posypać makiem . Powierzchnię bochenka naciąć wzdłuż czubkiem noża na głębokość ok.1 cm . Wstawić do piekarnika i piec przez około 40-45 minut , aż się zrumieni .

Wyjąć gotowy chleb z piekarnika , wysunąć z formy i ostudzić na kratce .

Teraz moje uwagi : część pracy wykonała za mnie maszyna do chleba - najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży , wody i cukru . Kiedy trochę wyrósł , włożyłam wszystkie składniki do maszyny w tej kolejności : mleko , sól , cukier , masło , ziemniaki , mąkę i na końcu rozrobione drożdże . Nastawiłam na program zagniatanie i wyrastanie ( 1,5 godziny ) .

Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy i dalej postępowałam jak w przepisie .

Ciasto na ten chleb jest dość luźne - być może jego gęstość zależy od odmiany ziemniaków . No i bardzo rośnie - wydawało mi się , że keksówka o wymiarach 34 x 11 cm będzie wystarczająca - okazało się , że lepsza byłaby większa blaszka , bo ciasto zaczęło mi wędrować poza foremkę . Przez to wyszedł mi taki trochę rogaty chlebek ;)

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z ziemniakami puree
1

Bułki pszenne z ziemniakami pu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem
5

Eksperyment kulinarny, czyli c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb ziemniaczany
3

Chleb ziemniaczany

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Chleb  ziemniaczany
2

Chleb ziemniaczany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!