Chleb ziemniaczany z makiem

Chleb ziemniaczany z makiem

W poniedziałek dotarła do mnie paczka z książką "Przepyszne ziemniaki" , która była prezentem za udział w Ziemniaczanym Tygodniu . To bardzo miła niespodzianka , nie spodziewałam się , że tak szybko do mnie trafi. Oczywiście od razu zabrałam się za oglądanie i planowanie , co w pierwszej kolejności zostanie przeze mnie wypróbowane . Spodobał mi się przepis na ziemniaczany chleb - i to on poszedł na pierwszy ogień .

Niezły wyszedł ten chlebek - trochę słodkawy w smaku , dość wilgotny , z chrupiącą skórką - wszystkim bardzo smakował :)

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 60 ml ciepłej wody ( 40-50 C )
  • 3 łyżki cukru
  • 7 suszonych drożdży ( 1 saszetka )
  • 240 ml mleka + 2 łyżki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 600 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki maku
  • olej do wysmarowania formy

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości . Odlać wodę , odparować , obrać i dokładnie rozgnieść widelcem . Odstawić .

Do miseczki wlać wodę , wsypać do niej łyżkę cukru i drożdże . Odstawić na 5 minut , potem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .

Mleko wlać do garnka , dodać ziemniaki , masło , resztę cukru oraz sól , podgrzać , aż masło się rozpuści . Zawartość garnka przełożyć do miski i wymieszać . Dodać wyrośnięte drożdże i 450 g mąki . Zarobić ciasto . Resztą mąki oprószyć blat kuchenny , wyrabiać na nim ciasto przez około 10 minut , aż zrobi się elastyczne . Gdyby za bardzo się kleiło , dodać w czasie wyrabiania trochę mąki .

Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/4 godziny . Powinno w tym czasie podwoić objętość . Wyrośnięte ciasto wyrobić na blacie , następnie uformować bochenek i włożyć do nasmarowanej olejem formy . Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut .

Piekarnik nagrzać do 190 C . Jajko roztrzepać z odrobiną mleka . Posmarować bochenek za pomocą pędzelka kuchennego , a potem posypać makiem . Powierzchnię bochenka naciąć wzdłuż czubkiem noża na głębokość ok.1 cm . Wstawić do piekarnika i piec przez około 40-45 minut , aż się zrumieni .

Wyjąć gotowy chleb z piekarnika , wysunąć z formy i ostudzić na kratce .

Teraz moje uwagi : część pracy wykonała za mnie maszyna do chleba - najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży , wody i cukru . Kiedy trochę wyrósł , włożyłam wszystkie składniki do maszyny w tej kolejności : mleko , sól , cukier , masło , ziemniaki , mąkę i na końcu rozrobione drożdże . Nastawiłam na program zagniatanie i wyrastanie ( 1,5 godziny ) .

Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy i dalej postępowałam jak w przepisie .

Ciasto na ten chleb jest dość luźne - być może jego gęstość zależy od odmiany ziemniaków . No i bardzo rośnie - wydawało mi się , że keksówka o wymiarach 34 x 11 cm będzie wystarczająca - okazało się , że lepsza byłaby większa blaszka , bo ciasto zaczęło mi wędrować poza foremkę . Przez to wyszedł mi taki trochę rogaty chlebek ;)

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów