Chleb ziarnisty z oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb ziarnisty z oliwkami i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb ziarnisty z oliwkami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O mojej miłości do suszonych pomidorów mogłabym pisać i pisać. Uwielbiam je w każdej postaci, a w chlebie to już chyba najbardziej. Ich cierpki posmak idealnie bilansuje miękki miąższ bułeczek, czy lekko wilgotne wnętrze chleba na zakwasie. Latem myślałam o tym, aby zrobić wielką ilość swoich własnych, pakowanych w słoiczki pomidorów. Szybko jednak zrezygnowałam, gdyż wiem, że pochłaniając takie ilości, byłoby mi tylko przykro, gdy sięgałabym po kolejne słoiczki, co wiązałoby się jednak z pewnymi ograniczeniami. A ograniczeń nie lubię:)

Jako, że do suszonych pomidorów idealnie pasują oliwki, postanowiłam pomieszać te dwa przysmaki. Mimo, że na co dzień, do wielu dać lubię raczej dodawać zielone, a chlebie najbardziej smakują mi czarne. Ich smak jest jakby stworzony do pieczywa.

A co do tego? Oczywiście ziarna, które „uzdrowią” każdy bochenek. Pamiętajcie jednak, że czasami warto jednak nie dodawać ich zbyt dużo, aby nie obciążyć chleba. Wszystko zależy od tego jaką chcecie uzyskać konsystencję. Sprawdźcie ten bochenek, a się nie zawiedziecie!

Chleb ziarnisty z oliwkami i suszonymi pomidorami Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • Zaczyn
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g poszatkowanych suszonych pomidorów
  • 50 g poszatkowanych czarnych oliwek
  • 100 g ziaren (ja użyłam pestek słonecznika i dyni)
  • 420 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami aż uzyska jednolitą konsystencję.
  3. Odstaw ciasto w misce pod przykryciem szmatki w ciepłym miejscu na ok. 3-4 godziny. Powinno znacznie urosnąć.
  4. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki, uklep i odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje z wierzchu.
  7. Wyjmij chleb z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

#version#

Kategorie przepisów