Chleb ze słodkimi ziemniakami na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb ze słodkimi ziemniakami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W listopadzie, kiedy zaczynamy już naprawdę tęsknić za nowalijkami, warto się rozejrzeć na straganie w poszukiwaniu innych warzyw. Nawet zimą można tam znaleźć skarby, wystarczy chcieć. Warzywa korzeniowe mają ogromny potencjał w kuchni, mimo, że nie kuszą swym wyglądem tak jak np. zielone szparagi.

Chyba najbardziej lubię je w formie pieczonej, chociaż chętnie przemycam je też do wypieków. Warzywne puree potrafi nadać wypiekowi nie tylko smaku, ale także sprawia, że miąższ chleba staje się puszysty i wilgotny.

Po udanym eksperymencie z klasycznymi ziemniakami i wiejskim chlebem, postanowiłam sprawdzić jak w chlebie smakują słodkie ziemniaki. Okazało, się, że doskonale, a do tego jeszcze chleb nabiera lekko pomarańczowego koloru :)

Zdjęcie - Chleb ze słodkimi ziemniakami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ze słodkimi ziemniakami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chleb ze słodkimi ziemniakami na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • słodki ziemniak (u mnie ok. 300 g i 250 g gotowego puree ze słodkich ziemniaków)
  • 100-150 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • + żółtko + pestki dyni i ziarna słonecznika

Instrukcja
  1. Batat (słodki ziemniak) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki lub pieczemy w 200 stopniach, aż będzie miękki. Następnie miksujemy go blednerem na gładkie puree.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy zakwas, sól i słodką paprykę. Stopniowo dodajemy jeszcze letnie puree ziemniaczane, oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach wyrabiania przekładamy je do formy.
  3. Formę keksówkę smarujemy wcześniej oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta w formie wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  4. Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście