Chleb z żurawiną i orzechami

Chleb z żurawiną i orzechami
Zdjęcie - Chleb z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Od niedawna tradycją w naszym domu stało się pieczenie chleba...  Taki cieplutki z chrupiącą skórką i wilgotny w środku. Na Boże Narodzenie postanowiłam urozmaicić go iście świątecznymi dodatkami: żurawinowym akcentem i orzechową nutą - czy czujecie już tę aurę wigilijnych spotkań? Do tego domowe masełko…  i nie potrzeba nic więcej.

 ok 20 kromek

Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego*
  • 300 g ciepłej wody + 1 litr na dno piekarnika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 

*  jeżeli zakwas jest młody, dodać łyżeczkę suchych drożdży.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, zafoliować i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 100 g ciepłej wody
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Po 12 godzinach dodajemy do ciasta resztę składników i mieszamy do połączenia - ciasto będzie klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia od 2 do 3 godzin do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu przerabiamy (mieszamy) ciasto i przekładamy do formy keksowej (o rozmiarze 30/11 cm) posmarowanej olejem - zostawiamy, aby jeszcze wyrosło. Następnie na dno piekarnika wstawiamy około jednego litra wody w blaszce, wstawiamy chleb na kratkę w piekarniku i pieczemy w 180 C przez ok. 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i układamy na kratce do wystygnięcia.  

Smacznego

Zdjęcie - Chleb z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

Kategorie przepisów