Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Ten chleb pokochali wszyscy moi domownicy! Do ciasta dodajemy ugotowane wcześniej, rozgniecione ziemniaki, dzięki czemu chleb jest cudownie wilgotny i długo świeży! Jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie. Jest puszysty, nie kruszy się, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Brzmi jak chleb idealny? Wypróbujcie i dajcie znać :). Przejrzyjcie też inne przepisy na DOMOWY CHLEB.

Zdjęcie - Chleb z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Chleb z ziemniakami

Składniki na chleb z ziemniakami:

  • Zaczyn :
  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 ml ciepłej wody

  • Ciasto :
  • 350 g mąki pszennej typ 450

  • 150 g mąki żytniej typ 720

  • 150 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 200 ml ciepłej wody

  • Dodatkowo :
  • ziarna do posypania wierzchu chleba

 

Jak przygotować chleb z ziemniakami:

  • Przygotować zaczyn : w małej miseczce wymieszać drożdże, cukier i ciepłą wodę, odstawić na 15 minut.
  • Do większej miski przesiać obie mąki, dodać ziemniaki (wcześniej rozgniecione na puree), sól, olej rzepakowy, wodę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki zaczną się ze sobą łączyć, następnie wyłożyć na blat i wyrabiać przez około 3 minuty. Można odrobinę podsypać mąką w trakcie wyrabiania. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem do miski, miskę szczelnie zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 90 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, można je zagnieść w misce i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka o długości 30cm).
  • Odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia, chlebek powinien podrosnąć do brzegu foremki.
  • Wówczas posmarować wierzch za pomocą pędzelka wodą i posypać ziarnami.
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut wyciągnąć chleb z foremki, żeby boki ładnie się przypiekły.
  • Upieczony chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kategorie przepisów