Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Zdjęcie - Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostałam poproszona o wypiek swojskiego chleba na komunię do bliźniaków po sąsiedzku:-) Głowiłam się jaki im będzie smakował. Na pewno miał być bardziej jasny niż ciemny, czyli z przewagą mąki pszennej. Ostatecznie wybrałam z książki "Chleb" J. Hamelmana, z której już niejeden bochenek nas zachwycił. Prezent okazał się strzałem w 10:-) Smakował wszystkim. I wejdzie na pewno na stałe do mojego repertuaru wypieku pieczywa.

Zdjęcie - Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wg Jefreya Hamelmana Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( ja użyłam typ 650 )
  • 30 g zakwasu żytniego ( dokarmionego na 12 godzin przed pieczeniem )
  • 170 g wody

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć folią i zostawić na 12 godzin ( najlepiej na noc ). Ciasto właściwe:

  • 680 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 420 g wody
  • 20 g soli

Przygotowanie: Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią, dodać zaczyn i wodę. Wymieszać krótko ( tylko do połączenia się składników ) i odstawić na 20-60 minut. Po upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota.
Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut (2x) lub raz po 75 minutach ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć kilkakrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek lub dwa i włożyć do keksówki, garnka, lub koszyka do wyrastania. Ja swój włożyłam do garnka wysmarowanego masłem.
Bochenki/bochenek odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 230 stop. C i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w keksówce czy zwykłym garnku wstawić bez nagrzewania do gorącego piekarnika. Piec najlepiej z funkcją pary lub wstawić na dno piekarnika blachę i po nagrzaniu wlać szklankę wody. Piec około 40 minut. Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami