Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim

Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania dzisiejszego chleba zainspirowały mnie kanapki.

To bardzo intrygujący temat w kuchni, ponieważ jednym kojarzą się z „nudnymi” kanapkami z szynką i serem, a dla innych to spory temat do kulinarnych eksperymentów.

Uwielbiam wymyślać nowe kanapki, zarówno takie z domowymi pastami np. pastą jajeczną i tuńczykiem, jak i bardziej rozbudowane np. z wolno pieczoną łopatką wieprzową, domowym majonezem, karmelizowaną cebulą i roszponką.

Tym razem jednak zainspirowałam się najbardziej podstawowymi składnikami kanapek – szynką i serem. Poniższy chleb został upieczony na bazie mąki pszennej i zakwasu żytniego. W środku znajdują się kawałeczki żółtego sera, które w trakcie pieczenia cudownie się roztopiły w miąższu oraz drobno posiekana szynka dojrzewająca, która ma niezwykły smak.

Zdjęcie - Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z szynką i serem na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 80 g żółtego sera (np. Gouda)
  • 3 plastry szynki (u mnie szynka dojrzewająca)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy zakwas i oliwę, a także suche składniki, czyli sól i cukier. Szynkę z serem kroimy w drobną kostkę i dodajemy do misy.
  2. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Po 6 minutach wyrabiania zostawiamy je w formie kuli w misie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 2 godziny od wyrośnięcia.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny. Chwilę zagniatamy formując okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłym miejscu.
  4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika kładziemy miseczkę ze sali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy wyrośnięte ciasto na chleb na blachę. Z wierzchu nacinamy przyszły chleb ostrym nożem.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut.
  7. Po upieczeniu studzimy go na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów