Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam suszone pomidory do tego stopnia, że nawet sama przygotowywałam słoiczki wypełnione cudownymi pomidorkami. We wrześniu jest sezon na moje ulubione podłużne pomidory, zwane limo, z których po ususzeniu i zalaniu ciepłym olejem wychodzą po prostu pyszne. Niestety takie zapasy szybko się kończą, dlatego obiecuję sobie, że w przyszłym roku przygotuje ich o wiele więcej.

Dzisiaj postanowiłam wypróbować upiec chleb z suszonymi pomidorami, ponieważ bardzo lubię jeść lekko chrupiące kromki posmarowane pesto rosso. Dlatego już na wstępie wiedziałam, że wyjdzie z tego chlebek znakomity. Nie myliłam się :)

Aby nadać mu dodatkowo pomidorowego charakteru i czerwonego koloru, co wyrabianego ciasta dodałam passatę pomidorową. Możecie jednak dodać samą letnią wodę, chlebek i tak wyjdzie pyszny. Pod warunkiem, że będą w nim suszone pomidory oczywiście!

Zdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z suszonymi pomidorami

Skladniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia Prep time: 2 hours Cook time: 35 mins Total time: 2 hours 35 mins Serves: 1 Ingredients
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 5 suszonych pomidorów
  • łyżeczka przyprawy „zioła prowansalskie”
Instructions
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem, solą i przyprawą.
  2. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Wrzucamy do reszty składników.
  3. Do rondelka wlewamy passatę pomidorową oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aż będzie letni (powinien osiągnąć temperaturę ok. 35 stopni).
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli pomidorowy płyn. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut, aż będzie elastyczną kulą odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 kule (2 mniejsze i 1 większą).
  5. Formę keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Do środka keksówki wkładamy obok siebie 3 kule z ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w keksówce przez 35 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
3.1.09

Kategorie przepisów