Chleb z suszonymi pomidorami
Uwielbiam suszone pomidory do tego stopnia, że nawet sama przygotowywałam słoiczki wypełnione cudownymi pomidorkami. We wrześniu jest sezon na moje ulubione podłużne pomidory, zwane limo, z których po ususzeniu i zalaniu ciepłym olejem wychodzą po prostu pyszne. Niestety takie zapasy szybko się kończą, dlatego obiecuję sobie, że w przyszłym roku przygotuje ich o wiele więcej.
Dzisiaj postanowiłam wypróbować upiec chleb z suszonymi pomidorami, ponieważ bardzo lubię jeść lekko chrupiące kromki posmarowane pesto rosso. Dlatego już na wstępie wiedziałam, że wyjdzie z tego chlebek znakomity. Nie myliłam się
Aby nadać mu dodatkowo pomidorowego charakteru i czerwonego koloru, co wyrabianego ciasta dodałam passatę pomidorową. Możecie jednak dodać samą letnią wodę, chlebek i tak wyjdzie pyszny. Pod warunkiem, że będą w nim suszone pomidory oczywiście!
Chleb z suszonymi pomidorami Skladniki- #ingredient#
- #instruction#
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 100 ml passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 5 suszonych pomidorów
- łyżeczka przyprawy „zioła prowansalskie”
- Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem, solą i przyprawą.
- Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Wrzucamy do reszty składników.
- Do rondelka wlewamy passatę pomidorową oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aż będzie letni (powinien osiągnąć temperaturę ok. 35 stopni).
- Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli pomidorowy płyn. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut, aż będzie elastyczną kulą odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 kule (2 mniejsze i 1 większą).
- Formę keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Do środka keksówki wkładamy obok siebie 3 kule z ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w keksówce przez 35 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.