Chleb z San Francisco (żytnio-razowy)

Chleb z San Francisco (żytnio-razowy)
Zdjęcie - Chleb z San Francisco (żytnio-razowy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ogarniam pierwszych tygodni na uczelni. Latam z jednego wydziału na drugi, w przerwach stoję pod dziekanatami. Uzgadnianie, przesuwanie, omijanie zajęć... Już nawet zdążyłam zaprezentować referat... Czasu brak, więc jedyne, co ostatnio piekę, to chleby. Przynajmniej mam smaczne kanapki na uczelni ;)

Zdjęcie - Chleb z San Francisco (żytnio-razowy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki żytniej razowej (2000)
  • 400 g mąki żytniej 720
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego (używam Aceto di Modena)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody

  • do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką mleka

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki żytniej 720, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min (zostawiłam na około 2-3 godziny)Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło (znowu go zostawiłam, no około 3 godziny)Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.


Zdjęcie - Chleb z San Francisco (żytnio-razowy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis w oryginale znajdziecie w Pracowni Wypieków. Główną zmianą było użycie wyłącznie mąki żytniej: 2000 i 720.


I coś pozytywnego ;p "say you don't want it..."

Kategorie przepisów