Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym
Po szparagowych eksperymentach z serowymi rogalami ze szparagami, przyszedł czas na wypiek z rabarbarem w roli głównej. W końcu mamy na niego sezon, więc cieszmy się rabarbarem, póki jest!
Najbardziej lubię rabarbar karmelizowany z odrobiną cukru i masła prosto z patelni. Taki dodatek postanowiłam połączyć razem ze skórką oraz sokiem ze świeży wyciśniętej pomarańczy i dodać do ciasta na chleb na zakwasie.
Wyszedł z tego bardzo smakowity wypiek. Rabarbar nie zdominował smaku wypieku, a jednocześnie można go wyczuć pomiędzy miąższem chleba. Pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek
Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 37 min. Porcje: 1 Składniki- 650 g mąki pszennej typ 650
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- sok z 1/2 pomarańczy (ok. 50 ml)
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 300 ml letniej wody
- 250 g obranego rabarbaru (kilka łodyg)
- łyżka masła
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy, zakwas oraz sól.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez ok. 5 minut.
- Rabarbar dodajemy do mąki i pozostałych składników. Stopniowo zaczynamy wlewać letnią wodę z sokiem z pomarańczy i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
- Po kilku minutach, gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, krótko je wyrabiamy i składamy, formując okrągły bochenek.
- Uformowane ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscem na 3 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez kolejnych 27 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.