Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym

Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po szparagowych eksperymentach z serowymi rogalami ze szparagami, przyszedł czas na wypiek z rabarbarem w roli głównej. W końcu mamy na niego sezon, więc cieszmy się rabarbarem, póki jest!

Najbardziej lubię rabarbar karmelizowany z odrobiną cukru i masła prosto z patelni. Taki dodatek postanowiłam połączyć razem ze skórką oraz sokiem ze świeży wyciśniętej pomarańczy i dodać do ciasta na chleb na zakwasie.

Wyszedł z tego bardzo smakowity wypiek. Rabarbar nie zdominował smaku wypieku, a jednocześnie można go wyczuć pomiędzy miąższem chleba. Pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek :)

Zdjęcie - Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z rabarbarem na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego
  • sok z 1/2 pomarańczy (ok. 50 ml)
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 300 ml letniej wody
  • 250 g obranego rabarbaru (kilka łodyg)
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy, zakwas oraz sól.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Dodajemy cukier i karmelizujemy przez ok. 5 minut.
  3. Rabarbar dodajemy do mąki i pozostałych składników. Stopniowo zaczynamy wlewać letnią wodę z sokiem z pomarańczy i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
  4. Po kilku minutach, gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, krótko je wyrabiamy i składamy, formując okrągły bochenek.
  6. Uformowane ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscem na 3 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  8. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
  9. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez kolejnych 27 minut.
  10. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów