Chleb z porem karmelizowanym i pestkami
Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie !
Chleb z porem karmelizowanym i pestkamiSkładniki:
Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)
- 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn jest gotowy, przez nabranie zaczynu na łyżeczkę i wpuszczenie do szklanki zimnej wody. Jeśli pływa na powierzchni to znaczy, że jest gotowy. Jeśli nie to musi jeszcze fermentować.
Ciasto właściwe:
- 2 szklanki wody (u mnie ponad 3 szklanki)
- 800 g mąki pszennej typ 550
- 400 g mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżki soli
- cały zaczyn (minus 2 łyżki na rozmnożenie)
- 2 duże pory
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g pestek ze słonecznika
- 100 g pestek z dyni
- 2 łyżki masła
- olej rzepakowy do smażenia pora
Pora pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia.
W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzucić je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowanie ciasto podzielić na 2 lub części. Uformować z nich kule, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie uformować bochenki i włożyć je do wysypanych mąką koszyczków do wyrastania lub -jak u mnie- przełożyć na obficie obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin.
Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.
Smacznego
Inspiracja: http://gotujebolubi.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Drukuj / PDF