Chleb z pesto z suszonych pomidorów

Chleb z pesto z suszonych pomidorów

Zdjęcie - Chleb z pesto z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z pesto z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny z pesto – puszysty i delikatny, w smaku lekko przypominający focaccię. Miękka skórka, delikatny zapach suszonych pomidorów… Wspaniały to najskromniejsze słowo ;) Chleb jest naprawdę fantastyczny i nawet na drugi dzień nic nie traci na smaku i elastyczności. Polecam!

SKŁADNIKI:
430 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
3łyżki pesto z suszonych pomidorów np. Barilla
sól morska
oliwa do smarowania

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlej wodę i wyrabiaj ciasto za pomocą miksera – jest lejące. Po chwili dodaj pesto.
Gdy składniki dobrze się połączą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką i przełóż do tortownicy. Powierzchnie wyrównaj łyżką moczoną w wodzie.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach wysuń chleb i posmaruj z wierzchu oliwą. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

Studź na kratce.

Zdjęcie - Chleb z pesto z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z pesto z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów