Chleb z kefirem na zakwasie
![Chleb z kefirem na zakwasie](/obrazek/duze/chleb-z-kefirem-na-zakwasie-349647.jpeg)
Dodawanie wszelkiego rodzaju nabiału do ciasta chlebowego zawsze jest dobrym pomysłem. Za każdym razem, gdy zdecyduję się wykorzystać do wypieku chleba jogurt, maślankę, mleko, twaróg czy kefir, wychodzi z tego znakomity wypiek. Zazwyczaj ma delikatny i elastyczny miąższ, a oprócz tego nabiera ciekawego smaku.
Tym razem sięgnęłam po kefir, aby upiec pszenny chleb na zakwasie żytnim, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Miałam ochotę, aby był to chleb o wyjątkowo sprężystym i elastycznym miąższu, dlatego dodatkowo postanowiłam wykorzystać przetestowaną wcześniej technikę zagniatania ciasta. Metodę przetestowałam już przy okazji wypieku chleba buraczanego, a polega ona na tym, aby zagniatać ciasto przez 10 sekund, co 10 minut, minimum 4 razy. Dokładny sposób wyrabiania ciasta możecie podpatrzeć na filmie, ponieważ byłoby to skomplikowane do opisania.
Jak widać po zdjęciu, są efekty takiego zagniatania, bo chleb ma piękne dziurki i jest niezwykle smakowity
Chleb z kefirem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 4 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g aktywnego zakwasu
- 200 g kefiru
- 150 g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, kefir i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Przekładamy je do misy posmarowanej olejem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- Następnie zagniatamy ciasto jak w filmie (link we wstępie) przez 10 sekund co 10 minut 5 razy. Po tym czasie formujemy okrągły lub podłużny bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z blachą (wyłożyłam ją pergaminem) do 250 stopni.
- Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na rozgrzaną blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca.
- Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut.
- Upieczony chleb po postukaniu będzie wydawał z siebie "głuchy" dźwięk. Studzimy go na kuchennej kratce.