Chleb z kaszy (bez mąki)

Zdjęcie - Chleb z kaszy (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętacie przepis na chleb zmieniający życie? Czyli chleb bez grama mąki, beż drożdży i bez zakwasu? Tym razem postanowiłam przygotować wypiek na podobnej zasadzie, czyli wykorzystując do tego nasiona babki płesznik, zwanej również psyllium.

Jest to roślina znana z wysokiej zawartości błonnika i z tego, że pod wpływem wody wydziela dużo śluzu. To sprawia, że te drobne nasionka potrafią połączyć ze sobą składniki w całość i można upiec dzięki temu chleb.

Tym razem głównym bohaterem eksperymentalnego wypieku jest kasza, a właściwie jej 3 rodzaje. Do chlebka użyłam kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz kaszy kuskus, ale trzymając się podanych proporcji kaszę jęczmienną i kuskus można zastąpić odpowiednią ilością np. kaszy jaglanej. Oczywiście w takim wypadku trzeba też pominąć otręby owsiane lub zastąpić je płatkami ryżowymi. Dzięki temu powstanie wypiek bezglutenowy.

Uprzedzam, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku pszenengo, chrupiącego pieczywa, ale przepis ten jest ciekawą alternatywą dla klasycznego chleba. Do tego to niezwykle lekki i zdrowy wypiek :)

Zdjęcie - Chleb z kaszy (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na wypiek podpatrzyłam u Moniki.

Chleb z kaszy (bez mąki) Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 60 min. Całkowity czas: 3 godz.

Porcje: 1

Składniki
  • 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g przygotowanej kaszy kus kus
  • 25 g otrębów owsianych (+ kilka łyżek wody)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżeczek nasion babki płesznik (mogą być mielone nasiona)
  • 150-170 ml wody
  • 3 łyżki oliwy

Instrukcja
  1. Otręby owsiane zalewamy kilkoma łyżami letniej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
  2. Ugotowane i ostudzone kasze przekładamy do misy, dodajemy namoczone otręby, miód, sól i nasiona babki płesznik.
  3. Powoli dolewamy wody oraz oliwę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Kontrolujemy konsystencję ciasta, aby nie dodać za dużo wody. Masa powinna być lepka i zbita.
  4. Przekładamy ją do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej otrębami, wierzch ciasta wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
  5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i wyrzucamy chleb na blachę (bez formy). dopiekamy go z drugiej strony jeszcze 20 minut.
  6. Upieczony chlebek przekładamy na drewnianą deskę i studzimy. Z krojeniem chleba czekamy przez minimum godzinę (ciepły będzie się kruszył).

3.1.09

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placuszki dyniowo - jaglane
2

Placuszki dyniowo - jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka