Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Lata temu w Polsce kasze stanowiły popularny rarytas podawany na dworach. Widać to chociaż po dawnych przysmakach, jak pierogi z kaszą gryczaną. Współcześnie, mam wrażenie, że kasza straciła na popularności. A to wielki błąd, bo za tymi małymi ziarenkami kryje się nie tylko wspaniały smak, ale również wiele wartości odżywczych. Bogata w nie jest szczególnie kasza jęczmienna.
Ten rodzaj kaszy, wyrabianej z jęczmienia, cieszy się szczególnie dobrą sławą ze względu na wysoką zawartość błonnika. Z przyjemnością dodaję ją więc do chleba, aby ten bogatszy był o składniki odżywcze. Korzystają na tym nie tylko domownicy, ale również sam miąższ, który nabiera ciekawej konsystencji.
Chleb upiekłam używając ulubionej przeze mnie metody pieczenia w żeliwnym garnku. Polecam każdemu zainwestowanie w choć jeden, gdyż dzięki niemu chleb ma niepowtarzalnie chrupiącą i rustykalnie wyglądającą skórkę. Trudno przejść obok niego obojętnie.
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 12 godz 40 min Porcje: 1 Składniki- 250 g ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej
- 100 g aktywnego zakwasu pszennego
- 350 g + 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki orkiszowej typ 500
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki oprócz 150 g mąki pszennej zagnieć w misce lub na blacie. Powinno powstać jednolite, lekko klejące się ciasto.
- Umieść ciasto w misce i odstaw na noc do wyrośnięcia (co najmniej 8 godzin).
- Po upływie tego czasu dodaj 150 g i ponownie zagnieć ciasto. Ciasto tym razem powinno być bardziej elastyczne i mniej klejące.
- Kosz do wyrastania chleba wyłóż folią do żywności i obsyp mąką. Jeśli nie posiadasz kosza możesz użyć miseczki, którą też wyłóż folią do żywności i obsyp mąką. Chodzi po to, aby chleb pozostał okrągły, a nie rozrastał się na boki.
- Umieść w koszu/w misce chleb, uklep go i obsyp lekko mąką z góry i odstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania ustaw temperaturę piekarnika na 250 stopni i wsadź do niego pozbawiony plastikowych części żeliwny garnek. Rozgrzewaj go co najmniej pół godziny.
- Po upływie tego czasu przetransportuj chleb na obsypaną mąką tackę (tak będzie łatwiej go zsunąć do garnka). Najlepiej po prostu przyłożyć z góry tackę i obrócić chleb do góry nogami, aby go łatwo przełożyć.
- Wyjmij garnek z piekarnika używając specjalnych rękawic (uwaga! będzie bardzo gorący!), zdejmij pokrywkę i zsuń chleb z tacki bezpośrednio do garnka.
- Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut z pokrywką, a po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
- Wyjmij chleb z piekarnika, wyjmij go z garnka (wystarczy obrócić do góry nogami, chleb nie powinien przykleić się do garnka).
- Wystudź chleb na kratce od piekarnika, aby nie zaparzył się od dołu.