Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym

Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym
Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czasem, gdy eksperymentuję z pieczywem sama jestem zaskoczona rezultatami. Często nie spodziewam się jak dane smaki połączą się w miąższu i idę na żywioł. Tym razem było inaczej. Choć nie próbowałam jeszcze takiej mieszanki po prostu WIEDZIAŁAM, że ten chleb przypadnie mi do gustu. Doznałam swoistego oświecenia zagniatając go. Kontynuowałam więc z uśmiechem na twarzy nie mogąc się doczekać kiedy wreszcie będę mogła ukroić kawałek, najlepiej jeszcze lekko ciepłego cuda. Muszę przyznać, że oczekiwanie było trudne. Obiecałam sobie, że nie będę do niego zaglądać, żeby nie zapeszyć. Tak też zrobiłam, a gdy wreszcie nadszedł czas pieczenia nie mogłam się nadziwić jak szybko i pięknie wyrósł. Do tego stopnia, że musiałam odklejać od niego materiałową szmatkę, którą został przykryty.

Zdjęcie - Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Efekt? Powiem tylko nieskromnie, że się nie pomyliłam. A zresztą co będę mówić, spróbujcie sami! Chleb z kaszą jęczmienną i sokiem pomarańczowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 10 godz 40 min Porcje: 1 Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g kaszy (gramatura kaszy suchej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 130 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
  2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie pochłonęła całej wody, odcedź ją.
  3. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami. Po połączeniu się ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję.
  4. Przygotuj 20-centymetrową foremkę. Papier do pieczenia zamocz w wodzie (dzięki temu będzie się lepiej wykładało)i wyłóż formę. Do formy włóż ciasto i uklep.
  5. Przykryj ciasto materiałową ściereczką i odłóż na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok 35-40 aż po wsadzeniu drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.

Kategorie przepisów