Chleb z karmelizowanymi nerkowcami (na zakwasie)

Chleb z karmelizowanymi nerkowcami (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanymi nerkowcami (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj opowiedziałam wam o nowej metodzie robienia chleba na zakwasie, którą opracowałam. Wymaga ona podzielenia całego procesu na 3 etapy, dzięki temu chleb niezwykle szybko rośnie i odwdzięcza się niezwykłą konsystencją.

Dzięki stworzeniu nowej bazy można dodać do niej różnych rodzajów mąki oraz dowolnych dodatków. Wczoraj pomieszałam mąkę pszenną razową z pszenną pełnoziarnistą otrzymując nieco ciemniejszy chleb. Dzisiaj postawiłam na białą klasykę z domieszką zdrowej mąki pełnoziarnistej.

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanymi nerkowcami (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatki wybrałam coś słodszego, jako że jestem wielką fanką lekko przebijających się słodkich smaczków w chlebie. Karmelizowane nerkowce idealnie spełniają to zadanie.

Chleb ze słodkimi dodatkami smakuje dobrze nawet z wytrawnymi składnikami. Dzisiaj na przykład podam na nim bruschettę. Zachęcam więc do eksperymentowania.

Chleb z karmelizowanymi nerkowcami (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 mąki pszennej razowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • I etap
  • cały zaczyn
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • II etap
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g nerkowców
  • 2 łyżki miodu
  • 300 ml +5 łyżek wody

Instrukcja
  1. Przygotuj zaczyn. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw je na minimum 6 godzin (max 8) w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) przykrywając go materiałową szmatką.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj składniki przewidziane w 1 etapie. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  3. Poszatkuj nerkowce.
  4. Rozgrzej nerkowce na patelni, dodaj miód i 5 łyżek wody. Smaż na średnim ogniu aż woda wyschnie i zrobią się lepiące od powstałego karmelu.
  5. Do ciasta dodaj składniki z II etapu (razem z wystudzonymi nerkowcami) i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, lekko klejącą konsystencję.
  6. Oprósz ciasto mąką, aby nie było klejące z zewnątrz i uformuj z niego okrągły bochenek.
  7. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką.
  8. Odstaw bochenek do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Umieść chleb w piekarniku i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów