Chleb z garnka na zakwasie pszennym

Chleb z garnka na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z garnka na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To jeden z chlebów, który zawsze się udaje. Bezbłędny przepis podaję za Patrycją. Zdjęcie - Chleb z garnka na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis od Patrycji, źródło książka 'Bourke Street Bakery'/

- 405 g zakwasu pszennego (przepis klik)

- 655 g mąki pszennej typ 550

- 110 g mąki żytniej jasnej

- 450 ml wody

- 5 g drożdży świeżych

- 1 łyżka (10 g) soli



Do miski wlej wodę, zakwas, dodaj drożdże, sól. Wymieszaj. Następnie przesiej oba rodzaje mąki i zagnieć ciasto (tylko do połączenia się składników- trwa to ok. 2 minut). Przykryj miskę foliową torebką. Odstaw do wyrastania w temp. pokojowej na 12- 18 h. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temp. 25 stopni). Następnie rozgrzej piekarnik do 250 stopni i włóż do niego garnek żeliwny (z pokrywką). Po 20 minutach przełóż do niego wyrośnięty chleb i przykryj pokrywką. Piecz przez 20 minut w najwyższej temperaturze, po czym obniż temperaturę do 210 stopni i dopiekaj chleb przez 15 minut. Bochenek zanim zostanie pokrojony powinien być całkowicie wystudzony. Smacznego! Zdjęcie - Chleb z garnka na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów