Chleb z garnka na zakwasie pszennym
To jeden z chlebów, który zawsze się udaje. Bezbłędny przepis podaję za Patrycją. / przepis od Patrycji, źródło książka 'Bourke Street Bakery'/
- 405 g zakwasu pszennego (przepis klik)
- 655 g mąki pszennej typ 550
- 110 g mąki żytniej jasnej
- 450 ml wody
- 5 g drożdży świeżych
- 1 łyżka (10 g) soli
Do miski wlej wodę, zakwas, dodaj drożdże, sól. Wymieszaj. Następnie przesiej oba rodzaje mąki i zagnieć ciasto (tylko do połączenia się składników- trwa to ok. 2 minut). Przykryj miskę foliową torebką. Odstaw do wyrastania w temp. pokojowej na 12- 18 h. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temp. 25 stopni). Następnie rozgrzej piekarnik do 250 stopni i włóż do niego garnek żeliwny (z pokrywką). Po 20 minutach przełóż do niego wyrośnięty chleb i przykryj pokrywką. Piecz przez 20 minut w najwyższej temperaturze, po czym obniż temperaturę do 210 stopni i dopiekaj chleb przez 15 minut. Bochenek zanim zostanie pokrojony powinien być całkowicie wystudzony. Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________