Chleb z figami

Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo, warto więc zadbać o to, aby było to pieczywo najwyższej jakości. Bezwątpienie najlepszy będzie chleb upieczony we własnym piekarniku! Dziś zapraszam na wspaniały przepis na chleb z figami. Chleb przygotowany na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży. Drożdży jest naprawdę odrobinka, bo tylko 3 g, drożdże dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże, ale wtedy ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Chleb jest obłędny, ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek i ta wspaniała chrupiąca skórka!  No i oczywiście słodkie figi, które nadają pieczywu wyjątkowego smaku. Dzięki figom chleb nabiera orientalnego charakteru, jeśli lubicie chleb turecki z bakaliami, to ten również Wam posmakuje. Spróbujcie przygotować kanapkę z serem kozim, suszonym pomidorem i octem balsamicznym…pyszności!

Zdjęcie - Chleb z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Chleb z figami

Wspaniały chleb na zakwasie żytnim z mieszanki mąki pszennej i żytniej oraz suszonych fig. Wyśmienity i bardzo łatwy!

Rodzaj Pieczywo Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 40 minutes Razem 50 minutes Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Składniki
  • 60 g zakwasu żytniego
  • 420 g wody letniej
  • 3 g świeżych drożdży
  • 15 g miodu
  • 12 g soli
  • 90 g mąki żytniej użyłam typ 2000, ale może być też 720
  • 420 g mąki psznnej
  • 7 sztuk fig suszonych pokrojonych w plasterki lub kostkę
Instrukcja
  1. Do dużej miski odmierzyć aktywny zakwas, dodać letnią wodę, drożdże, miód, sól, mąkę żytnią i pszenną, ciasto wystarczy wymieszać dużą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników

  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, może być dłużej

  3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone figi, wymieszać

  4. Formę o wymiarach cm wysmarować olejem i obsypać ją otrębami lub kaszą manną, przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch ciasta, posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut, pilnujcie aby ciasto nie przerosło

  5. Kiedy ciasto wyrasta można rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C

  6. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wsypać na jego dno szklankę lodu

  7. Chleb pieczemy przez około 40-45 minut, skórka chleba powinna być ciemna, przypieczona

  8. Gorący chleb wyjąć foremki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia

  9. Smacznego!

Zdjęcie - Chleb z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gruszkowy z imbirem

Chleb gruszkowy z imbirem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pszenny chleb z  rodzynkami

Pszenny chleb z rodzynkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku