Chleb z figami

Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo, warto więc zadbać o to, aby było to pieczywo najwyższej jakości. Bezwątpienie najlepszy będzie chleb upieczony we własnym piekarniku! Dziś zapraszam na wspaniały przepis na chleb z figami. Chleb przygotowany na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży. Drożdży jest naprawdę odrobinka, bo tylko 3 g, drożdże dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże, ale wtedy ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Chleb jest obłędny, ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek i ta wspaniała chrupiąca skórka! No i oczywiście słodkie figi, które nadają pieczywu wyjątkowego smaku. Dzięki figom chleb nabiera orientalnego charakteru, jeśli lubicie chleb turecki z bakaliami, to ten również Wam posmakuje. Spróbujcie przygotować kanapkę z serem kozim, suszonym pomidorem i octem balsamicznym…pyszności!

Wspaniały chleb na zakwasie żytnim z mieszanki mąki pszennej i żytniej oraz suszonych fig. Wyśmienity i bardzo łatwy!
Rodzaj Pieczywo Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 40 minutes Razem 50 minutes Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Składniki- 60 g zakwasu żytniego
- 420 g wody letniej
- 3 g świeżych drożdży
- 15 g miodu
- 12 g soli
- 90 g mąki żytniej użyłam typ 2000, ale może być też 720
- 420 g mąki psznnej
- 7 sztuk fig suszonych pokrojonych w plasterki lub kostkę
-
Do dużej miski odmierzyć aktywny zakwas, dodać letnią wodę, drożdże, miód, sól, mąkę żytnią i pszenną, ciasto wystarczy wymieszać dużą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników
-
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, może być dłużej
-
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone figi, wymieszać
-
Formę o wymiarach cm wysmarować olejem i obsypać ją otrębami lub kaszą manną, przełożyć ciasto do foremki, wyrównać wierzch ciasta, posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 40 minut, pilnujcie aby ciasto nie przerosło
-
Kiedy ciasto wyrasta można rozgrzać piekarnik do temperatury 230 st C
-
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wsypać na jego dno szklankę lodu
-
Chleb pieczemy przez około 40-45 minut, skórka chleba powinna być ciemna, przypieczona
-
Gorący chleb wyjąć foremki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia
-
Smacznego!