Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim

Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno w wielu domach pojawia się podobny problem - co zrobić z czerstwym chlebem? We wpisie przygotowanym przez Śliwkę przeczytacie kilka rozwiązań. Można przygotować z niego np. sałatkę chlebową, grzanki, tosty francuskie, czy bułkę tartą.

Jest jeszcze jeden sposób - można z czerstwego chleba upiec kolejny chleb! Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że może brzmieć to dziwnie, jednak musicie uwierzyć mi na słowo, że to możliwe.

Patent nie jest moim oryginalnym pomysłem, podobny przepis podpatrzyłam w mojej ulubionej książce dotyczącej wypieku chleba, której autorem jest J. Hamelman. Na podstawie jego wskazówek, przygotowałam własny przepis na chleb pszenno-żytni z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim.

Wypiek przypomina w smaku trochę pumpernikiel, jest specyficzny w smaku, myślę, że zasmakuje miłośnikom żytnich, ciemnych bochenków.

Zdjęcie - Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z czerstwym chlebem na zakwasie żytnim Autor: Tosia

Czas przygotowania: 5 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 40 min

Składniki

  • 270 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 230 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g czerstwego chleba
  • 4 łyżki mielonej kawy
  • 2 łyżki oleju roślinnego/oliwy
  • 300 ml letniej wody
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu * (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Czerstwy chleb drobno kroimy, wrzucamy do miseczki, dodajemy kawę oraz olej. Całość zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misie mieszamy mąki, dodajemy zakwas, sól i miód (jeśli używamy). Wlewamy zawartość drugiej miski (chleb namoczony w wodzie) i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Lepkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 h.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do koszyka do wyrastania chleba (wyłożonego ściereczką lub posypanego mąką). Przykrywamy go ściereczką i stawiamy na 2,5-3 h w ciepłe miejsce.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nastawiamy termoobieg. Na dnie piekarnika stawiamy misę z wodą lub kostkami lodu.
  5. Na blasze przerzucamy chleb z koszyka (odwracając go dnem ku górze). Nacinamy go według uznania. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
  6. Wyłączamy termoobieg, nastawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-27 minut.
  7. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów