Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną

Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię orkiszowy chleb z gruszką i orzechami, dlatego piekłam go już kilka razy. Uznałam, że skoro mus gruszkowy świetnie się sprawdza w chlebie, to i jabłko starte na grubej tarce powinno nadać mu interesujący smak i fakturę.

Chleb z jabłkiem i mąką pełnoziarnistą postanowiłam wzbogacić otrębami, słonecznikiem, sezamem i suszoną żurawiną. W ten sposób powstał chleb wieloziarnisty.

Szczególnie spodobało mi się połączenie jabłka z żurawiną, które nadało chlebowi słodkawego smaczku. Mimo tego, jest to zdecydowanie chleb wytrawny i wychodzą z niego pyszne kanapki.

Chleb ukształtowałam w podłużny bochenek, dzięki temu wygląda on swojsko i rustykalnie. Zachęcam do spróbowania :)

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb wieloziarnisty z jabłkiem i żurawiną

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g otrąb owsianych
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 6 łyżek suszonej żurawiny
  • 6 łyżek ziaren słonecznika + łyżka
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • jabłko
  • 400 ml letniej wody
  • jajko
  1. Mąkę łączymy z otrębami, żurawiną, słonecznikiem i sezamem. Dodajemy cukier, sól i suszone drożdże, mieszamy.
  2. Podgrzewamy wodę, tak aby była letnia, lecz nie gorąca.
  3. Mikserem lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając wodę.
  4. Gdy składniki się połączą dodajemy obrane i starte na grubej tarce jabłko. Dalej wyrabiamy ciasto jeszcze kilka minut.
  5. Wyrobione ciasto będzie w miarę zbite, a przy tym lekko klejące (widoczne na zdjęciu numer 1). Misę przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągamy na blat oprószony mąką i zagniatamy ok. 2 minut. Ciasto formujemy w podłużny bochenek (zdjęcie numer 3), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
  7. Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika (zdjęcie numer 4) i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem.
  8. Chleb pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut (warto wbić patyczek, by sprawdzić czy chleb jest upieczony).

Kategorie przepisów