Chleb wiejski z otrębami

Chleb wiejski z otrębami na zaczynie poolish pewnie nie wszyscy wiecie, co oznacza ten termin, więc już wyjaśniam. Nazwa poolish pochodzi od polskich piekarzy, którzy opracowani tę metodę przygotowania zaczynu, a następnie przenieśli ja do Francji, teraz metoda ta kojarzona jest głównie z piekarnictwem francuskim. Metoda polega na przygotowaniu zaczynu z równych części mąki i wody z niewielkim dodatkiem drożdży, zaczyn taki pracuje przez kilkanaście godzin, aby nabrać odpowiedniej mocy. Poolish dodany do ciasta właściwego nadaje pieczywu maślano-orzechowy smak, przedłuża również jego świeżość, a to wszystko za sprawą kwaśnego, mocnego zaczynu, który fermentuje ponad 12 godzin.

Chleb wiejski z dodatkiem otrąb i mąki pszennej pełnoziarnistej jest niesamowicie smaczny z miękkim środkiem chleba i mnóstwem pięknych dziureczek no i ta wspaniała chrupiąca skórka! Poza dobrym przepisem potrzebny jest jeszcze właśnie garnek żeliwny z pokrywką, który gwarantuje pierwszorzędny wypiek. Wcześniej rozgrzany garnek gwarantuje wypiek jak z najlepszej profesjonalnej piekarni. Zachęcam do zakupu garnka żeliwnego, bo choć garnek jest nie tani, to wypieki z niego są warte każdej ceny! Niedawno kupiłam taki garnek przez internet, na znamy portalu internetoym za bardzo rozsądną cenę 120 zł za 4 litrowy garnek. Oczywiście, jeśli nie macie garnka żeliwnego, możecie użyć garnka ceramicznego lub szklanego przeznaczonego do wysokich temperatur. Gorąco polecam!

Chleb wiejski z otrębami Zdjęcie - Chleb wiejski z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Całkowity czas 1 godzina 20 min Autor: Anna Typ dania: Pieczywo Ilość porcji: 1 Składniki Skłądniki na poolish

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g wody - letniej około 27 st C
  • 0,5 g świeżych drożdży co odpowiada połowie wielkości orzeszka laskowego lub 0,2 g suchych drożdży czyli odrobina na czubku łyżeczki
Składniki na ciasto właściwe
  • 200 g mąki pszennej białej może być mąka chlebowa lub tortowa
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 140 g wody o temperaturze około 40 st C
  • 10 g soli morskiej jeśli używacie soli kamiennej należy dać jej mniej
  • 3 g świeżych drożdży lub 1,5 g drożdży suchych
  • 25 g zarodków pszennych
  • 10 g otrąb pszennych
Instrukcje
  1. Wieczorem przygotowujemy poolish: w dużej misce umieszczamy mąkę i drożdże, dolewamy wodę i mieszamy ciasto, aż będzie jednolite, trwa to około 2 minut
  2. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-14 godzin, najodpowiedniejsza temperatura otoczenia dla poolish-u to około 18-21 st C
  3. Dojrzały poolish powinien powiększyć swoja objętość prawie trzykrotnie, a jego powierzchnia będzie pełna bąbelków to najlepszy czas na mieszanie ciasta właściwego
Mieszanie ciasta właściwego
  1. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę i wymieszać do połączenia się składników, następnie dodać drożdże oraz pozostałe składniki na ciasto, wymieszać na koniec dodać cały poolish, ciasto mieszać przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić zwilżoną dłonią (ciasto mniej się przykleja do ręki) wyrobione ciasto należy odstawić do wyrastania na około 2 godziny, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą
  2. Po około 30 minutach od odstawienia ciasta przystępujemy do składania ciasta ma to na celu rozwinięcie siatki glutenowej
  3. Składanie zaczynamy od zwilżenia dłoni wodą aby ciasto mniej się kleiło do niej, dłonią sięgamy na spód miski chwytamy za ciasto na spodzie i wyciągamy w górę do chwili, kiedy poczujemy opór, wyciągniętą część ciasta nakładamy na wierzch pozostałego, czynność powtarzamy cztery, pięć razy za każdym razem wyciągając ciasto z innej strony na koniec utworzyć kulę, ponownie miskę przykryć folią i odstawić, a za pól godziny powtórzyć procedurę
  4. Po 2 godzinach można przystąpić do formowania bochenka
  5. Ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat formujemy okrągły lub owalny bochenek tworząc gładką kopułę z wierzchu (pod spodem kuli powinno znaleźć się miejsce łączenia ciasta)
  6. Przygotować koszyk do wyrastania chleba może to być zwykły wiklinowy koszyczek lub miska wyłożona ściereczką obficie obsypana mąką, uformowany bochenek umieszczamy w koszyku, wierzch posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, dodatkowo można koszyk włożyć do dużego worka foliowego co zapobiegnie wysychaniu wierzchu ciasta, a następnie odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce
  7. W czasie gdy chleb rośnie rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem żeliwny, temperatura piekarnika to 240-245 st C
  8. Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika używając rękawic ochronnych - garnek jest bardzo gorący zachowajcie więc szczególną ostrożność!!!!
  9. Wyrośnięty chleb przekładamy do garnka tak, aby jego złączenie, które było w koszyczku pod spodem znalazło się na wierzchu w garnku, przykrywamy pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dopiekamy przez kolejne 20 minut wierzch chleba powinien być pięknie zarumieniony
  10. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę i studzimy przynajmniej 20 minut zanim zaczniemy go kroić
  11. Smacznego!
Notatki Pamiętajcie o zachowaniu szczególnej ostrożności przy wyjmowaniu nagrzanego garnka! Jest jest bardzo gorący, używajcie więc grubych rękawic ochronnych!
Chleb wiejski z otrebamiZdjęcie - Chleb wiejski z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb wiejski z otrebamiZdjęcie - Chleb wiejski z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb wiejski z otrebamiZdjęcie - Chleb wiejski z otrębami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka