Chleb wiejski na zakwasie (pełnoziarnisty)

Zdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie (pełnoziarnisty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój pierwszy chleb z koszyczka. Mimo że mały, niewysoki, zbyt omączony, a efekt nacięcia na krzyż każdy widzi, jestem dumna z tego maleństwa. Robiony w prowizorycznym koszyczku, z duszą na ramieniu... koniec końców wyszedł, i to bardzo smaczny! Mięciutki, 'dziurawy' miąższ i pysznie chrupiąca skórka. Delikatny w smaku. Ten koszyczkowy chlebek to jeden z tych małych, osobistych przełomów w kuchni, które tak cieszą. P.S. Gosiu, bardzo dziękuję za rady!!!

Zdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie (pełnoziarnisty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znaleziony u Gosi (urtica1) na blogu Kocham Gary. W oryginale pochodzi z bloga Ekspresje Kulinarne, autorstwa również Gosi (gosiaa99), za którą go cytuję.Moją główną zmianą było wykorzystanie jedynie mąki pszennej pełnoziarnistej.

Składniki na jeden średni bochenek:
  • 1/3 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej [2 szklanki pszennej pełnoziarnistej]
  • 1/3 szklanki mąki żytniej [nie dodałam]
  • 1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie - dodałam)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru [dałam fruktozę]


Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.
Mąkę pszenną (zacząć od 2 szklanek [u mnie tyle wystarczyło]), żytnią [nie dodałam], sól i drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki pszennej lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne [przyznaję się do około 5 minut...].
Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godziny ( w zależności od naszego zakwasu i dodatku drożdży).
Z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 230*C
Do piekarnika wsuwamy blachę wypełnioną 3/4 szklanki wody lub kostkami lodu (w czasie pieczenia zacznie parować, co w efekcie da nam chrupiącą i pyszną skórkę)
Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem [hehe nie wyszło mi].
Pieczemy pierwsze 12 minut w 230*C, a kolejne 30 w 200*C.

Zdjęcie - Chleb wiejski na zakwasie (pełnoziarnisty) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogale śniadaniowe
4

Rogale śniadaniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki kminkowe z otrębami

Bułeczki kminkowe z otrębami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
2

Bułki orkiszowe z siemieniem l…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krótka historia o zakwaszaniu oraz chleb pszenno-żytni

Krótka historia o zakwaszaniu…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb żytni z zaparką

Chleb żytni z zaparką

Kaś Kaś
Bake&Taste