Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia

Zdjęcie - Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Upiekłam toskański chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Ania z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd. Faktycznie jest to idealny chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał.
Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały, a dwa nie zmieściłyby się w piekarniku.

Zdjęcie - Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

500 g mąki orkiszowej 630
( w tym 50 g pełnoziarnistej)
350 g letniej wody
25 g oliwy
1 łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka soli
1 op. suszonych drożdży

Wykonanie:
  • składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości
  • po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką. Ułożyć w misce lub koszyczku do wyrastania, obficie wysypanym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania
  • w międzyczasie nagrzać piekarnik. W piekarniku ułożyłam kamień i chleb piekłam na kamieniu
  • wyrośniety chleb wyrzucić na rozgrzany kamień lub blachę i piec 20 minut w 230`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 20 minut. Na początku pieczenia zaparować piekarnik
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !

P.S Grzanki z chleba toskańskiego smakują fenomenalnie

Zdjęcie - Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb piwny na zakwasie z miodem
1

Chleb piwny na zakwasie z miod…

Tosia Tosia
Smakowity chleb