Chleb starosty
Od razu mi się spodobał.
Musiałam go zrobić.
Przepis od Kass:
CHLEB STAROSTY
/2 bochenki/
Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowac zaczyn:
310g mąki żytniej typ 720
210g mąki pszennej typ 650
90g zakwasu żytniego
450g wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
Wymieszac dokladnie, przykryc miske folią i zostawi w temp. pokojowej.
Rano do zaczynu dodac:
280g mąki żytniej typ 720
300g mąki pszennej typ 650
150g mąki pszennej typ 1850
320g letniej przegotowanej wody
2 lyzki plaskie soli morskiej
2 lyżki kminku zmiażdżonego w moździerzu
2 lyżki oleju slonecznikowego
Wymieszac wszystkie skladniki z zaczynem i dokladnie wyrobic ręcznie ok. 10 minut. Wlożyc ciasto do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosnięcia na ok 2 godz. W tym czasie zlozyc dwukrotnie.
Gdy ciasto wyrosnie zarobic chwilę i podzielic ciasto na pól. Uformowac dwie kule i przykryc sciereczka. Po 15 minutach ostatecznie uformowac dwa bochenki (okrągle lub podluzne), podsypac mąką i umiescic w koszykach do wyrastania, nakryc sciereczką i odlożyc do wyrosnięcia na ok. 1,5 godz. Chlebki powinny powiekszyc objętosc o co najmniej 80%. Wlączyc wtedy piekarnik z kamieniem, nagrzewając go przez godzine do 240stC.
Po tym czasie można upiec chleb.
Przelożyc na lopatę, ewentualnie naciąc i wlożyc do naparowanego piekarnika.
Przez 15 minut piec z parą - w temp. 240stC.
Zmniejszyc temp. do 210stC i dopiec już bez pary ok. 35-40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia spryskac bochenek woda, będzie mial lsniącą skórkę. Jesli bochenek będzie dobrze wypieczony, mial ciemną skórkę wyjąc na kratkę do ostudzenia.
Polecam!