Chleb sojowo-sezamowy

Zdjęcie - Chleb sojowo-sezamowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W pieczeniu chleba podoba mi się to, że w krótkim czasie i w domowych warunkach jestem w stanie upiec sobie pieczywo, jakie zapragnę :)

Ciężko jest dostać w przeciętnej piekarni smaczny i zdrowy chleb, a jeszcze trudniej o chleb sojowy, a szkoda!

Ma on niezwykle interesujący smak dzięki dodatkowi aromatycznej kolendry, octu ryżowego, miodu i oczywiście sosu sojowego. Świetnie będzie się komponował jako zakąska do dań wywodzących się z kuchni orientalnej, ale tak naprawdę równie cudownie będzie Wam smakować ukrojona kromka świeżego chleba, delikatnie posmarowana i gotowa do chrupania!

Jeśli własnoręcznie upieczonym chlebem chcecie się podzielić z bliskimi, to na pewno ich zaskoczycie chlebem o delikatnym sojowym smaku.

Chleb sojowo-sezamowy

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  1. Rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy 100 ml letniej wody i ucieramy na gładką masę. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy 2 łyżeczki nasion kolendry. Czekamy aż przyprawa lekko się zarumieni i poczujemy charakterystyczny, aromatyczny zapach. Kolendrę przekładamy do moździerza i ucieramy na drobniejsze kawałki.
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, 2 łyżeczki mielonej kolendry i łyżeczkę ziaren kolendry. Składniki dokładnie mieszamy i robimy na środku dołek. Powoli wlewamy rozczyn, 400 ml letniej wody, miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i mieszamy wszystko drewnianą łyżką przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  4. Po tym czasie ciasto na chleb jeszcze raz dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy sezamem. Przekładamy masę do formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta zwilżamy mokrą od wody dłonią i posypujemy łyżką sezamu delikatnie je dociskając. Chleb pieczemy 50-60 minut do „suchego patyczka”. Pieczywo studzimy, a następnie kroimy.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb