Chleb słonecznikowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb słonecznikowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam prażony słonecznik, dlatego postanowiłam go przemycić do kolejnego bochenka. Ciasto chlebowe przygotowałam na bazie klasycznego zakwasu żytniego, mąki pszennej (aby uformować bochenek) oraz mąki graham (dla zdrowotności).

Słonecznik wystarczy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, a po kilku minutach będzie pachnący i rumiany. Następnie dodajemy go do ciasta i postępujemy już tradycyjnie.

Bochenek trzyma długo świeżość, a słonecznik nadaje mu ciekawego posmaku

Zdjęcie - Chleb słonecznikowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb słonecznikowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb słonecznikowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb słonecznikowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki graham typ 1850
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g nasion słonecznika
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu), wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy przez kilka minut, aż się zarumienią i pojawi się charakterystyczny zapach.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy prażony słonecznik, sól i aktywny zakwas.
  3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Gdy składniki się dobrze połączą, zostawiamy ciasto w misie i przykrywamy ściereczką na 2 godziny.
  4. W między czasie można ciasto krótko zagniatać co 30 minut, ale nie jest to koniecznie. Po 2 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do wyłożonego ściereczką i posypanego mąką wiklinowego koszyka. Przykrywamy na 2-3 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  6. Przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę, nacinamy je i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, nastawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 20-25 minut.
  7. Upieczony chleb wyjmujemy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne