Chleb rycerski

Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 dag mąki pszennej
  • 330 ml naturalnego kwasu chlebowego
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mąka pszenna chlebowa po podsypania
Przygotowanie

Kwas chlebowy przelewamy do garnka, lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem. 


W misce mieszamy mąkę i sól, a następnie dodajemy kwas z drożdżami i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 h. 


Wyrośniętą masę wykładamy na stolnicę wysypaną dużą ilością mąki i formujemy bochen. Odstawiamy jeszcze na 1 h do wyrośnięcia. 


Pieczemy na blasze w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 40 min. 


Chleb możemy posypać dodatkami wg uznania np. makiem, płatkami owsianymi.

Przepisy z tych kategorii

Chleb babci Haliny
1

Chleb babci Haliny

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Chleb drożdżowy ze słonecznikiem babci Gerty
1

Chleb drożdżowy ze słoneczniki…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
1

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb bananowy

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tort urodzinowy Honda

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik mango
1

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty