Chleb razowy na płatkach owsianych

Lubię, gdy powroty do domu pachną świeżym chlebem… Tak napisałam na fanpage’u krótko po przyjeździe z wakacji i taka jest prawda. Do domu wracamy zazwyczaj późnym wieczorem, lodówka jest pusta do tego stopnia, że nawet poranną kawę trzeba pić bez mleka… Jeszcze kilka chwil i kurier dowiezie zapasy żywności, ale chleb razowy trzeba upiec samemu. Trzeba, bo wtedy wiem, że jestem u siebie. Wiem, że jestem w domu…

Kurier dzwoni, gdy zapach pieczonego chleba już porządnie roznosi się po mieszkaniu i widzę po jego minie, że chętnie zostałby na dłużej, zjadł z nami śniadanie, wypił kawę z mlekiem, które właśnie przywiózł, a później wyciągnął nogi w fotelu. Magia chleba – w domu, w którym się piecze zawsze jest przytulniej, zawsze chce się w nim zostać.

Dzisiejszy przepis na chleb razowy to jeden z tych przepisów, które nie mogą się nie udać. Ciasto jest wyjątkowo przyjemne w obróbce, a chlebek pięknie wyrasta i zachowuje kształt nawet wówczas, gdy bochenek został złożony niewprawioną ręką. Pomimo to, że jest to chleb drożdżowy smakuje wspaniale, wygląda niesamowicie apetycznie i długo zachowuje świeżość.

Zdjęcie - Chleb razowy na płatkach owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(1 średni bochenek)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 5g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 720-820
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane, cukier, sól oraz oliwę zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy mieszanka będzie lekko letnia, rozpuść w niej drożdże.
  • Oba rodzaje mąki i siemię lniane wymieszaj w dużej misce i stopniowo dodając namoczone płatki zarabiaj ciasto.
  • Wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się gładkie i będzie sprawiało wrażenie puszystego, co powinno zająć około 10-15 minut.
  • Przykryj ciasto czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie krótko zagnieć.
  • Uformuj bochenek składając kilkukrotnie ciasto w kopertę, a następnie rolując tak, aby złożenie pozostało na dole.
  • Ponownie przykryj bochenek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Wyrośnięty bochenek spryskaj letnią wodą i oprósz pełnoziarnistą mąką lub otrębami.
  • Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż bochenka i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do chwili aż chleb będzie odpowiednio rumiany.
  • Ostudź na kratce, krój po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Zdjęcie - Chleb razowy na płatkach owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb razowy na płatkach owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb razowy na płatkach owsianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami