Chleb razowy

Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu. Do wypieku tego chleba przyda się garnek żeliwny z pokrywką.

Chleba jest wspaniały bardzo miękki i sprężysty z ciemnym miąższem oraz z pięknie wypieczoną skórką. Stopień wypieczenia skórki chleba możecie sobie dopasować według własnych upodobań poprzez wydłużenie ostatniej fazy pieczenia chleba o 10 minut. Dzięki temu skórka będzie grubsza, ciemniejsza i bardziej chrupiąca, osobiście bardzo taką lubię, ale ze względu na moje dzieci, które są w fazie gubienia zębów, nie mogę zbyt mocno jej przypiec, bo bezzębnym osobnikom trudno jest ją ugryźć 😉 Chleb razowy jest bardzo prosty do przygotowania i choć opis wykonania jest dość długi, to nie przerażajcie się, starałam się szczegółowo opisać krok po kroku, aby sposób wykonania był jasny i łatwy. Chleb przechowany w chlebaku zachowuje świeżość przez kilka dni, a kiedy zrobi się troszkę czerstwy można przygotować z niego tosty.

Chleb razowy Zdjęcie - Chleb razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 50 min
Całkowity czas 1 godzina 10 min
Autor: Anna Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 1 Składniki

Składniki na poolish

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g wody o temperaturze około 27 st C
  • 0,2 g drożdży instant lub 0,5 g drożdży świeżych

Składniki na ciasto właściwe

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 230 g wody o temperaturze około 38 st C
  • 11 g soli morskiej
  • 2 g drożdży instant lub 4 g drożdży świeżych

Instrukcje Wieczorem przygotować zaczyn

  1. Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką do połączenia się składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (12-14 godzin)
  2. Następnego dnia do miski z zaczynem dolewamy letnia wodę, dodajemy drożdże, mieszamy do połączenia się składników, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak
  3. Następnie do miski odmierzamy mąkę i sól ponownie mieszamy do całkowitego połączenia się składników, czyli w przypadku ręcznego mieszania około 5 minut w przypadku mieszania ciasta mikserem około 2-3 minuty
  4. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 do 4 godzin w tym czasie powinniśmy złożyć ciasto trzy razy, tak zaleca autor ja robię to jeden lub dwa razy
  5. Jak powinno wyglądać składanie ciasta? - dłoń zwilżyć wodą, sięgając na dno miski chwycić ciasto, następnie wyciągać je w górę do chwili, kiedy poczujecie opór, jest to moment w którym ciasto zaczyna się rozrywać i w tej właśnie chwili trzeba przestać wyciągać ciasto, a wyciągniętą część położyć na wierzchu pozostałego ciasta, czynność tę powtórzyć 3 razy, przykryć miskę, a po upływie około pół godzin czynność powtórzyć
  6. Przygotować koszyczek do wyrastania chleba (powinien być w tego samego kształtu co naczynie do pieczenia chleba) koszyczek wyłożyć ściereczką obficie obsypać mąką
  7. Po 3-4 godzinach od wymieszania ciasta można formować chleb
  8. Do piekarnika wstawić garnek do pieczenia chleba, rozgrzewać piekarnik wraz z garnkiem do 240 st C, garnek powinien rozgrzewać się przez około 40 minut!
  9. Wyjąć ciasto z miski na mocno podsypany mąką blat, wierzch również delikatnie obsypać
  10. Kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką, a następnie złożyć na kształt koperty, odwrócić do góry nogami, posypać mąka jednocześnie formować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch koszyka przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, koszyk można włożyć do dużej foliowej torby, bochenek szybciej wyrośnie
  11. Zachowując szczególną ostrożność wyjąć rozgrzany garnek z piekarnika (użyć rękawic ochronnych) odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika
  12. Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka
  13. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę do pieczenia i studzimy
  14. Smacznego!

Notatki Chciałam zaznaczyć, że nie pomyliłam się podając ilość drożdży w przepisie!
2,2 g drożdży instant lub 4,5 g świeżych, tylko tyle potrzeba do przygotowania tego wspaniałego pieczywa.  

 

Zdjęcie - Chleb razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb