Chleb ratatuj na zakwasie
Jak wiadomo, w kuchni inspirować może wszystko! Pory roku, podróże czy konkretne składniki. Zdarza się również tak, że do przygotowania jednej potrawy, inspiruje nas inna, wcześniej już znana. Tak było w przypadku dzisiejszego wypieku.
Ratatouille, prowansalski gulasz z warzyw znany również pod nazwą ratatuj to niezwykle przepyszne danie. W smaku można go porównać do węgierskiego leczo i najlepiej smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy sezon na dorodne warzywa. A znajduje się w nim między innymi papryka, cukinia i bakłażan.
Jednocześnie pod hasłem „Ratatuj” kryje się tytuł filmu animowanego o szczurku, który potrafił gotować. Dlatego uznałam, że upieczenie chleba o takiej nazwie będzie ciekawym zabiegiem.
Chleb kryje w sobie wiele smaku, dzięki dodatkowi warzywnego sosu, a jego nazwa może zachęcać dzieci do jedzenia zdrowszej wersji chleba, pieczonego na zakwasie. W przepisie podałam szybką wersję tej potrawy, ale tak naprawdę możecie wykorzystać np. resztkę leczo z obiadu, czy sosu o podobnym smaku.
Chleb ratatuj na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej typ 650
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
- 200 ml letniej wody
- 300 g ratatuj lub leczo
- łyżeczka soli
- Ratatuj:
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/2 papryki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu
- łyżeczka cukru
- listki rozmarynu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- Zaczynamy od ratatuj. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po 3 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Dodajemy listki rozmarynu, sól i pieprz. Smażymy kilka minut.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, koncentrat i cukier. Całość dusimy na małym ogniu 15 minut. Studzimy.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i 300 g dania ratatuj.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut.
- Gdy ciasto osiągnie formę elastycznej kuli, przekładamy je do misy i zostawiamy na 2 godziny, w ciepłym miejscu pod przykryciem.
- Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, składamy je i przekładamy do wiklinowego koszyka (wcześniej podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na blachę. Nacinamy go według uznania i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
- Chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.