Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - wspólne pieczenie
 
             
 
 Dzisiejszy chleb, który piekłam w ramach wspólnego pieczenia, to pyszny żytni chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego żytniego chleba! Jako, że mój zakwas ma dopiero kilka dni, dodałam trochę drożdży, kulkę wielkości małej wiśni. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz Małgosi za wybór dzisiejszego wypieku :) 
  
 
 CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI 
 Składniki 
 zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej) 
375 g mąki żytniej 720 
300 g wody 
 Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. 
 Ciasto chlebowe: 
cały zaczyn 
485 g maki żytniej 720 
80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 
375 ml wody 
2 płaskie łyżeczki soli 
 Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach. 
  
 
 
 
 
 
 
 
            