Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny!

Chleb wybrała Małgosia, Autorka Akacjowego bloga.
Przepis na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry).

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis podaję za Amber
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI
Składniki
zaczyn
115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej)
375 g mąki żytniej 720
300 g wody
Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
485 g maki żytniej 720
80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba
375 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
przygotowanie
Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać.

Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach.

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne