Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny!

Chleb wybrała Małgosia, Autorka Akacjowego bloga.
Przepis na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry).

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis podaję za Amber
CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI
Składniki
zaczyn
115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej)
375 g mąki żytniej 720
300 g wody
Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
485 g maki żytniej 720
80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba
375 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
przygotowanie
Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać.

Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach.

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb