Chleb pszenny z płatkami żytnimi
Ten chleb to moja wariacja na temat „pain au levain”: lekko zmodyfikowałam znany przepis na klasyczny chleb francuski (przygotowywany na sztywnym zakwasie), dodając do ciasta właściwego garść płatków żytnich. Wydaje mi się, że dzięki temu chleb ma ciekawszy smak. Nam bardziej smakuje w tej właśnie wersji.
Składniki:
Zaczyn zakwasowy:
• 130g mąki pszennej chlebowej
• 6 łyżek wody
• 2 łyżki gęstego pszennego zakwasu
Ciasto właściwe:
• 730g mąki pszennej chlebowej
• 40g mąki żytniej
• 530g wody
• 10 łyżek płatków żytnich
• 1 łyżka soli
• cały zakwas
Na około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta właściwego mieszamy wszystkie składniki zakwasu na gładką masę. Przykrywamy folią i odstawiamy, aby dojrzał. Po 12 godzinach do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli i zakwasu. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy folią i odstawiamy do autolizy na 20 do 60 minut. Pod koniec autolizy dodajemy sól i zakwas. Mieszamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste i elastyczne. Odstawiamy do fermentacji na 2 i 1/2 godziny. W trakcie fermentacji składamy ciasto dwukrotnie w 50-cio minutowych odstępach. Dzielimy ciasto na dwie równe części, z każdej formujemy bochenek na przykład podłużny. Odkładamy na lniane płótno obsypane mąką do wyrastania lub do przygotowanego koszyka. Ciasto powinno wyrastać przez około 2 -2,5 godziny. Po tym czasie wykładamy chleb na blach, nacinamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez 40-45 minut w temperaturze 225-230 st. C.