Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Kolejny szybki chleb z serii mieszanych łyżką. Niedawno pokazywałam Wam chleb wieloziarnisty mieszany łyżką – klik. Dzisiaj przepis na chlebek przygotowywany w ten sam sposób, ale składający się z mąki pszennej i płatków owsianych. To najszybszy chleb jaki robiłam, piekę go zawsze kiedy brak mi czasu na długie wyrastanie. Ma sprężysty miąższ, jest wilgotny i ma dobrze wypieczoną skórkę.


Zdjęcie - Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI MIESZANY ŁYŻKĄ



Składniki :
500 g mąki pszennej typ 450 lub 650
1 łyżeczka soli
6 łyżek płatków owsianych
450 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru



Jak zrobić chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką :
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę, wymieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodać płatki owsiane, mąkę i sól, ponownie wymieszać łyżką do połącznia składników. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm), wyrównać wilgotną dłonią, wierzch można posypać płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki. U mnie zajmuje to około 15 minut dlatego niedługo po przełożeniu ciasta do keksówki już rozgrzewam piekarnik. Chlebek piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć go z foremki, żeby skórka lepiej się dopiekła. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów