Chleb pszenny z papryką
Chleb pszenny z papryką
Chleb pszenny z papryką z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Ta kombinacja soczystych kawałków papryki i chrupiącej skórki chleba uczyni każdy posiłek wyjątkowym. Chleb pszenny z papryką to propozycja na każdą okazję – od śniadania po wieczorne spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie tego chleba to nie tylko sztuka wypieku, ale także pełna pasji podróż po smakach. Już od samego początku – kiedy łączymy chrupiącą paprykę z aromatyczną oliwą – możemy poczuć, jak smaki łączą się w harmonijną całość. W trakcie pieczenia ten chleb napełni Wasz dom niezapomnianym aromatem, a na końcu zostaniecie nagrodzeni wspaniałym, chrupiącym bochenkiem.
Zanim zaczniecie wyrabiać ciasto i tworzyć ten wyjątkowy chleb, zwróćcie uwagę na ten element przepisu – używam smażonej papryki zamiast pieczonej. Dlaczego? To proste, smażona papryka nie tylko dodaje intensywności smaku, ale również nie rozpada się tak w cieście, co ułatwia proces przygotowania. Kolor papryki nie ma znaczenia – możecie użyć każdej papryki, jaką macie. Oczywiście różnią się one między sobą smakiem – wybór zostawiam Wam.
Jestem pewna, że ten przepis okaże się inspirujący. Bo pieczenie chleba to nie tylko umiejętność, ale także sposób na wyrażenie swojej pasji i miłości do kuchni.
Zakwas żytni
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie macie go w domu, a chcecie wyhodować samodzielnie swój zakwas – przeczytajcie mój poradnik na ten temat Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli macie wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możecie brać się za ten chleb! Przeczytajcie przepis na chleb pszenny z papryką i napełnijcie dom zapachem smakowitego chleba.
Inne przepisy na chleb z warzywami:
Dla miłośników aromatycznych ziół i świeżych warzyw mam jeszcze podpowiedź, jak upiec okrągły chleb na zakwasie, do którego możecie przemycić sporo warzyw i ziół. Chrupiące warzywa możecie włożyć do pełnoziarnistych tortilli czy pomidorowego podpłomyka.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby:)
Czas całkowity: 6 godz.
Czas wyrastania: 4 godz. 30 min.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na chleb pszenny z papryką:
- woda - 280 ml
- oliwa - 1 łyżka
- aktywny zakwas żytni - 200 g
- słodkiej papryki - 1 łyżeczki
- ostrej papryki - 1 łyżeczki
- wędzonej papryki - 1 łyżeczki
- papryki - 2 szt.
- mąka pszenna chlebowa - 500 g
- sól - 12 g
Potrzebne narzędzia:
- patelnia do smażenia papryki
- misa na ciasto chlebowe
- waga kuchenna
- ściereczka
- koszyk do wyrastania pieczywa
Jak przygotować chleb pszenny z papryką?
1. Kolorową paprykę kroimy w cienkie paseczki i smażymy na oliwie do momentu, aż zmięknie. Pod koniec doprawiamy warzywa słodką papryką w proszku, wędzoną oraz ostrą. Solimy 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy do wystudzenia.
2. Mąkę pszenną przesypujemy do miski, dodajemy aktywny zakwas żytni oraz wodę i mieszamy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy pod przykryciem na 30 min. w temperaturze pokojowej. Na tym etapie należy stopniowo dodawać wodę do ciasta. Ze względu na różną chłonność mąki oraz gęstość posiadanego zakwasu może trzeba będzie dodać więcej wody lub zmniejszyć jej ilość. Warto też mieć na uwadze, że dodanie papryki w kolejnym etapie może jeszcze lekko rozluźnić ciasto.
3. Do ciasta na chleb dodajemy przesmażoną paprykę oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy gładkie i badzo elastyczne ciasto na chleb, które łatwo odchodzi od dłoni, ale jednocześnie nie tak twarde, by tworzyć zwartą kulę.
4. Wyrobione ciasto na chleb pszenny z papryką odstawiamy na 2,5 h do wyrośnięcia. W tym czasie dwukrotnie składamy ciasto jak kopertę, co poprawia jego strukturę oraz ułatwia uformowanie bochenka. W tym czasie ciasto na chleb powinno zwiększyć swoją objętość o około 30-50%.
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do oprószonego mąką koszyka rozrostowego. Pszenny chleb z papryką odstawiamy do wyrastania pod przykryciem na ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej.
6. W czasie, gdy chleb pszenny z papryką wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Wyrośnięty bochenek nacinamy wg uznania i pieczemy 25 min. w 250 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 15 min. lub do momentu uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Chleb można także upiec we wcześniej rozgrzanym naczyniu żeliwnym.